Избухването на COVID-19 накара инвеститорите да избягват рисковите активи и да се насочат към активи възприемани като убежища - злато и държавни облигации, които поскъпнаха до нови висоти.

Изключително голямата динамика на пазарите, кара много инвеститори, търговци, анализатори и стратези да си поставят въпроса дали времето е правилно да се купуват акции на пазарите, които през последния месец отбелязаха зашеметяващи ежедневни промени.

Водещите щатски индекси, вече са реализирали по-голям спад от 10%, което е критерия да се приеме, че са във фаза на корекция. Индексът на сините чипове Dow Jones е по-ниско с 12.3% от рекордната си стойност постигната на 12-ти февруари, като подобен е спада и на останалите два основни индекса - S&P 500 и Nasdaq, съответно с 12.2 и 12.5%.

Друг рисков актив, в лицето на суровия петрол се понижи с около 50% от скорошния си пик, след срива от 9-ти март и направо си е в сериозен "мечи пазар", за какъвто се определя спад по-голям от 20%.

Междувременно, лихвите по 10-годишните щатски облигации достигнаха исторически най-ниско ниво от 0.684%. Силното търсене на възприеманите като "безопасни" активи изтласка доходността до най-ниските й нива.

Златото отбеляза най-голямото си седмично поскъпване от октомври на 2011-та година, през седмицата приключила на 6-ти март, повишавайки се малко над психологическата граница от 1 700 долара.

На този фон инвеститорите си задават въпроса дали е настъпил моментът да се инвестира в активи, които някои могат да разглеждат като "привлекателно поевтинели". Ето какво мислят водещи експерти по този въпрос, дали своето мнение пред финансовото издание MarketWatch.com:

Стивън Инес, главен пазарен стратег в AxiCorp:

Инес заяви, че е трудно да се позиционираш за подобно екзогенно събитие, каквото е коронавирусът, което влияе на пазарите.

"Геополитическите рискове, които се характеризират с потенциално значими, но сложни за количествено определяне на въздействието им събития, обикновено предизвикват спад от 6.5%, в краткотрайно въздействие от три седмици до дъното и три седмици за възстановяване" пише той. Но според него случаят с коронавируса е малко по-различен и както се вижда на пазарите, той-продължава да оказва негативно въздействие.

В действителност, общите случаи в САЩ са засегнали 401 души, като 17 е броя на загиналите. Около 105 000 души по света са се разболели от болестта, която е отнела повече от 3 550 живота.

Инес каква, че според по-малко оптимистичния му сценарий ще видим пазарно дъно след около шест до седем седмици, като вероятно акциите ще паднат с още 15%. В случай на забавяне на икономическия растеж, пазарът може да е на около два месеца и половина от своето дъно и да види общ спад още с между 15 и 20%.

При най-лошия сценарий, според Инес, пазарът може да се понижи с 30% през следващата половин година или повече.

Кори Хофщайн, Newfound Research LLC:

"Ако вярвате, че пазарите са крещяща покупка днес - повече, отколкото бяха миналата седмица, или дори повече, отколкото бяха през октомври миналата година, вие на практика се опитвате да таймирате пазара. Което не е лошо, но трябва да го осъзнавате и признаете. Призивът да се купува при спада, по своята същност е пазарно таймиране и трябва да бъде разпознато като такова. Ако инвеститорите действат по този начин, смятам, че е важно те да разгледат как смятат, че пазарът изкривява бъдещите очаквания по отношение на - доходност, растеж или апетит към риск."

Майкъл Харнет от BOfA:

Според Майкъл Хартнет, един резултат може да е срив в доходността на на облигационния пазар, на където се насочиха основно инвеститорите след данни за вируса.

"Най-ясният резултат от COVID-19 е сривът в доходността на държавните облигации, който след като паниката избледнее, може да предизвика огромно преминаване към "акции на растеж", като например от групата FAANG, софтуерния сектор, ипотечни АДСИЦ-ве и комунални услуги", заяви Харнет, визирайки, че групат FAANG включва Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Alphabet, компанията майка на Google.

Том Есей, the Sevens Report:

"Няма съмнение, че растежът и печалбите на компаниите ще са по-ниски през следващите месеци. И докато видяхме някои доста значителни съкращения в прогнозите за широкия индекс S&P 500, като някои прогнози са за едва 150 долара печалба на индекс, като цяло рационалният консенсус в момента е за между 165 и 170 долара за тази година. Ако вземем средната точка от 167.5 долара печалба на индекс, това означава, че индексът се търгува при 17 пъти прогнозираната за тази година печалба, което е далеч под кратното от 20 преди по-малко от две седмици. Смятаме, че това е твърде песимистично за настоящата ситуация.", коментира Есей.

"Сега, означава ли това, че трябва да се втурнем да купуваме акции? Не". Той се обръща към "огромните технически и психологически щети", нанесени на пазарите, за които ще трябва време да бъдат преодолени - в най-добрия случай няколко седмици или няколко месеца, докато пазарът не намери дъно.

Анализатори на BCA Research:

"Рано е да се впускаме в покупка на акции", според анализатори на BCA Research

"Избухването на COVID-19 е сериозна екзогенна заплаха в реално време и нашето виждане може да се промени с напредване на развитието. Засега обаче смятаме, че основите на американската икономика са в подкрепа на циклично бича позиция. В близко бъдеще обаче все още е налице предпазливост. Рано е да се търсят покупки за дъно."

Стюарт Кайзер, UBS:

"Не виждаме някаква причина да предполагаме, че пазарите са намерили ниво на подкрепа, въпреки екстремните нива на ценообразуване на риска и потенциала за краткосрочни отклонения.", смята Кайзер.

пизодите, когато индексът на волатилността на Cboe VIX, се повишава над 30, са сравнително редки в историята и съпътстват средно намаление на S&P 500 от 10% със спад в диапазона от 5% до 21% спрямо най-високата стойност от последния месец. Средният ръст на VIX в тези случаи е 20%, но много по-големи ходове, включително днес, не са безпрецедентни. Не виждаме причина да предполагаме, че пазарите са намерили ниво на подкрепа. През 2015 г. VIX достигна 40 пункта на 24-ти август и не падна под 20 за 30 търговски дни, със средно ниво от 26 пункта. VIX достигна 30 на 21-ви декември 2018, но беше под 20 след 13 дни, а през 2008 г. VIX достигна 30 на 15-ти септември и се задържа над 20 за 331 дни."

Дейвид Маца, Direxion:

"Вероятно ще видим още един спад оттук нататък, но това, което сме склонни да виждаме, в исторически план е, че когато всички станат толкова мечи настроени се пропускат възможности", заяви Маца.

"От по-дългосрочна гледна точка оценките на пазара просто станаха много по-привлекателни. За инвеститорите, които не вярват, че това ще доведе до истински глобален спад по подобие на 2008-ма година, корекцията има някакъв смисъл. Проблемът е, че финансовите пазари срещат голяма трудност при ценообразуването. Заболяването COVID-19 вече доведе до повече смъртни случаи от SARS. Това е доста страшно, но пазарите са склонни да реагират преждевременно и мисля, че започваме да виждаме част от това. Въпреки че това ще бъде сравнително труден период, за пазарите и икономиката, ние ще продължим да вървим напред. Докато не видим потреблението в САЩ да загуби ръста си, инвестирайте с вяра. Вероятно ще видим още едно понижение от тук нататък.", допълни още Маца.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи