Икономическите ефекти от разпространението на коронавируса скоро могат да се усетят и у нас, прогнозират от екипа на Euler Hermes в България. Намаляват търговските сделки със засегнатите държави, а най-сериозно засегнати се очаква да бъдат секторите на туризма, информационни технологии и електроника, свързаните с автомобилната индустрия производства, както и транспортът, посочват те.

"Както на глобално ниво, така и у нас, последиците от епидемията ще се отразят на туризма. При технологичните компании се очакват проблеми заради прекъсването на веригата за доставки от Китай. С особено внимание следим и транспортния сектор, където ефектът на коронавируса и усложненията в оперативната работа се утежняват допълнително за бизнеса в контекста на променените тол такси и предстоящото въвеждане на пакет "Мобилност", обясни Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България.

Съветът към българските компании е да бъдат с повишено внимание при сключване на сделки с партньори в Китай, Тайван, Южна Корея и Италия. Заради усложнената обстановка и повишеното напрежение в световен мащаб от началото на годината от Euler Hermes България отчитат повишено търсене на застраховките на търговски кредити.

От Euler Hermes прогнозират $320 млрд. загуби за тримесечие да понесе глобалната търговия заради коронавируса. Спадът е 2,5% в сравнение със същия период на миналата година. $161 млрд. по-малко ще бъдат реализирани от експорт на стоки, като основната част от тях е заради намалането търсене в Китай, а осезаемо се усеща вече и в Италия и в други европейски държави. $125 млрд. ще е ударът за туризма, а за транспорта - $33 млрд.

Според анализаторите така загубите само за тримесечие ще са съизмерими с последиците от студената търговска война между САЩ и Китай през цялата 2019 година. Макар че от Euler Hermes очакват първите знаци на нормализиране през април, прогнозата за второто тримесечие на 2020 година също остава негативна - спад от 1% в сравнение със същия период на миналата година. Очаква се възстановяването да е постепенно и да отнеме време.

Лампите светят, но служителите ги няма. Наистина ли Китай се връща на работа?

Лампите светят, но служителите ги няма. Наистина ли Китай се връща на работа?

Пекин постави "невъзможни цели" и следи за изпълняването им чрез потреблението на електроенергия. Това създава възможност за манипулация