Редица компании и представители на общинските власти измамно увеличават потреблението на електроенергия и други метрики, за да покрият строгите цели за възобновяване на работни процес, показва разследване на китайското бизнес издание Caixin.

След като случаите на Covid-19 в страната се забавят през последните дни, местните правителства в по-малко засегнатите региони карат офисите и заводите да възобновят работния процес, като обикновено поставят конкретни цели за изпълнение на чиновници. Заети в някои компании и членове на администрацията обаче казват, че целите са невъзможни за постигане - и това ги кара да лъжат.

Така осветлението и климатиците работят по цял ден в празни офиси; оборудването е включено, а списъците с присъстващите работници се фалшифицират. Това са само някои от методите, които компаниите използват, за да излъжат статистиката, която местните правителства съобщават нагоре по веригата.

В Китай потреблението на електроенергия често се използва като метрика за работния процес.

Икономиката на Китай може да се свие за първи път от почти половин век

Втората най-голяма икономика може да се свие за първи път от почти половин век

Данните "подсказват, че ситуацията е много лоша и дори правителството е склонно да го признае".

Източната провинция Джъдзян бе сочена като пример за възстановяването от икономическата агенция на Китай. Според официалните данни, 90% от работниците вече са по работните си места и процесът е възобновен.

Чиновници от Ханджоу, столица на провинцията, казват, че от събота заводите са били инструктирани да оставят оборудването включено през целия ден, а служителите в офисите - да не гасят своите компютри и климатици. Изданието не споменава неговото име заради опасения, но служител в компания потвърждава казаното.

Целта за Ханджоу е била потребление на електроенергия в корпорациите в събота от поне 75% от тази на 8 януари и поне 90% до 10 март. Реално, в града едва 40% от служителите са се завърнали на работа, далеч под официалната цел от 75%.

Чиновниците посочват още, че Китай субсидира електроенергията като начин да стимулира бизнесът да продължи работа. Редица компании посочват, че предпочитат да изхарчат малко повече пари за ток, но да не ядосват местните власти.

В някои случаи, вместо да поставят цел на отделните компании, местните власти поставят такива на чиновници, които пък са отговорни за спазването им.

В други случаи местните власти също участват във фалшифицирането, тъй като не искат да рискуват по-широко разпространение на болестта, но в същото време не искат да се злепоставят в очите на Пекин.

Колко дълго могат да оцелеят бизнесите в замразената китайска икономика

Колко дълго могат да оцелеят бизнесите в замразената китайска икономика

Най-тежко е положението на авиокомпаниите, показва ново проучване