Новият коронавирус нанесе огромни щети в Китай и може да вкара икономиката на страната в първо свиване от 70-те години на миналия век насам, пише CNN. През февруари икономическата активност в редица индустрии се забавя рязко, след като компаниите не успяват да подновят работа или да намерят служители, гласят официални и частни изследвания.

В сряда се появиха шокиращо лоши новини за услугите във втората най-голяма икономика. Китайската медийна група Caixin съобщи, че индексът ѝ в сектора се срива до 26,5 пункта миналия месец при 51,8 пункта през януари - най-ниското измерено ниво от началото на индекса през 2005 г. Показание под 50 показва свиване.

Данните, които следят най-вече малките и средните предприятия, до голяма степен съвпадат с изследване на правителството сред най-вече държавните компании в същия сектор. Заводите също записват най-лошия си месец в историята през февруари, по данни на правителството и Caixin.

"Епидемията постави правителството в изключително тежка ситуация", казва Реймънд Йънг, главен икономист в ANZ. "От една страна политиката за карантина е най-ефективният метод за справяне с разпространението на вируса. От друга, мерките унищожават икономическата активност".

Мрачната картина, обрисувана от данните, се потвърждава от свидетелства на отделни компании. Най-големият пивовар в света, ABin Bev, съобщи, че губи $285 млн. приходи през януари и февруари в Китай. Производителят на iPhone Foxconn пък не очаква възстановяване на производството с нормален темп поне до края на март.

Ефектът ще е тежък за икономическия растеж на Поднебесната империя това тримесечие. Главният икономист за Китай на Macquarie Group Лари Ху смята, че страната се е запътила към исторически икономически спад.

Данните "подсказват, че ситуацията е много лоша и дори правителството е склонно да го признае". "Възможно е правителството да отчете отрицателен растеж за първото тримесечие за първи път от края на Културната революция", смята той. През 1976 китайската икономика се сви с 1,6 процента, след като смъртта на комунистическия лидер Мао Дзудън сложи край на продължилия десетилетие период на социални и политически вълнения.

Оттогава Китай записва растеж и средногодишната експанзия между 1978 и 2018 г. е 9,4 процента, благодарение на редица икономически реформи.

Ху смята, че Пекин ще подпомогне икономиката, но е твърде рано да очакваме голям пакет стимули. Икономистите на UBS също очакват свиване на китайската икономика през първите два месеца на годината. "Следващите две седмици ще са критични", казват от банката.

$50 млрд. помощ от МВФ и ръст на пазарите

Международният валутен фонд обеща $50 млрд. помощ за справяне с епидемията. Съобщението идва само ден, след като Световната банка обеща други $12 млрд.

В континентален Китай акциите тръгнаха нагоре, като бенчмарковият шанхайски индекс се покачи с 1,4%. Ръст имаше и в Япония (0,75% на Nikkei 225) и Южна Корея (0,62% на Kospi). В САЩ акциите се изстреляха над корекционна територия.

Кристалина Георгиева, управляващ директор на CNBC, заяви, че се надява парите първо да бъдат използвани за подкрепа на системите за здравеопазване, а едва след това за фискални стимули и подкрепа на ликвидността.