В разгара на пандемията от коронавирус, JPMorgan понижи прогнозите си за свиването на глобалните икономики, предаде Zero Hedge. Първоначално от банката оповестиха, че очакват в САЩ тя да се срине с 14% през второто тримесечие на годината, след което да нарасне с 8% през третото и с 4% през четвъртото.

По-късно бяха публикувани прогнозите за останалата част от света. Очаква се икономиката на еврозоната да се срине със съответо 15 и 22% през първото и второто тримесечие на годината, след което, озадачаващо, да се изстреля с 45% през третото и с 3,5% през четвъртото, като по този начин свиването спрямо предходната година ще е едва 0,1%.

Снимка 472164

Източник: JPMorgan

БВП на Великобритания ще се свие с 30% през второто тримесечие, преди да се покачи с 50% през третото, според банката, а в Китай ударът върху икономиката ще бъде ограничен само до първото тримесечие, през което тя ще премине през контракция от 40,8%, преди да се изстреля с над 57% през второто.

"През миналата седмица ние залючихме, че шокът от COVID-19 ще доведе до глобална рецесия, тъй като почти целият свят ще бъде в контракция през трите месеца между февруари и април", пише анализаторът от банката Брус Касман. "Вече няма съмнение, че най-дългото нарастване на глобалната икономика ще спре през това тримесечие. Решаващото вече е да се оцени дълбочината и продължителността на рецесията от 2020 г."

Даниел Лакайе: Защо трябва да се страхуваме от стагфлацията

Даниел Лакайе: Защо трябва да се страхуваме от стагфлацията

Сред причините е възможността тя да стане реалност съвсем скоро

Все пак според него се наблюдават основания да се допусне, че през третото тримесечие икономиките ще се върнат към растеж. Дотогава обаче индексът на мениджърските поръчки в САЩ и Европа вероятно ще се върне на нивата от Голямата рецесия. Заетостта също ще понесе тежък и по-продължителен удар, като според банката тя ще се повиши с 1,6 процентни пункта в САЩ през следващите две тримесечия, а през следващите седмици броят на молбите за обезщетения за безработица ще е бъде над 400 хил. седмично.