Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс се изказа против предложенията, обсъждани през последните два дни от лидери като Доналд Тръмп, за възобновяване на световната икономика въпреки огнищата на Covid-19. Милиардерът определи този подход като крайно безотговорен, пише Vox.

Гейтс не спомена президента на САЩ по име, но Тръмп по-рано беше заявил, че може да реши да облекчи част от "социалното дистанциране" на страната, така че спадащата икономика на страната да направи бърз скок.

Гейтс, който е водещ филантроп, беше сред най-активните технологични лидери в използването на ресурсите си, за да се опита да овладее вируса.

По думите на Гейтс средно място няма и е много трудно просто да се каже на хората да продължават да ходят по ресторанти и да си купуват нови къщи, "игнорирайки купчината тела в ъгъла". Според него идеите за засилване на пазара се свеждат до тези на политик, който възприема растежа на БВП за всичко.

Бил Гейтс предупреди света за пандемия, подобна на COVID-19, още през 2015 година

Бил Гейтс предупреди света за пандемия, подобна на COVID-19, още през 2015 година

Милиардерът през последното десетилетие многократно говори за ужасяващите ефекти на вирусите

Думите на Гейтс са в пряк отговор на Тръмп, който предположи, че подобна средна ситуация може да бъде възможна. Той предложи здравите хора да се завърнат на работа, подкрепяйки по-уязвимите работници. Президентът дори заяви, че вярва, че "лекът" може да бъде по-лош от самия проблем. Междувременно здравните експерти са на мнение, че е необходимо драстично и широко социално дистанциране, за да се предотврати разпространението на пандемията.

На въпрос какво би направил, ако е президент, Гейтс се върна към притесненията си относно възобновяването на икономиката. Той обясни, че икономическият ефект безусловно е драматичен и че никога не е виждал нещо подобно. 

"Но връщането на икономиката... това е повече обратимо нещо, отколкото връщане на хората към живот. Така че ние ще вземем болката в икономическото измерение - огромна болка - за да минимизираме болката в измерението на болестите и смъртта", посочи още милиардерът.

Тръмп ще облекчи рестрикциите пред икономическия живот

Тръмп ще облекчи рестрикциите пред икономическия живот

Икономиката не може да остане замразена години наред, каза президентът

Преди седмица money.bg разказа на читателите си многократните предупреждения, които Бил Гейтс отправи по адрес на ужасяващите ефекти на вирусите. През 2015 година той дори предрече избухването на пандамия, подобна на COVID-19, и посочи, че светът не е подготвен за подобна ситуация.

В речта си по време на TED Talk от 2015 година Гейтс каза, че когато той е бил подрастващ, най-големият страх сред обществата е била евентуална ядрена война. Днес ситуацията е по-различна - такъв страх се създава именно от модерните вируси. "Ако нещо убие над 10 милиона души през следващите няколко десетилетия, вероятно ще става въпрос за силно заразен вирус, а не за война."

Преди седмици Гейтс посочи, и че коронавирусът може да се окаже "патогенът на века, за който сме се притеснявали". Затова трябва да бъдем готови и за най-лошите ситуации.

Бил Гейтс и съпругата му Мелинда основават фондацията "Bill and Melinda Gates Foundation" през 2000 година, за да помогнат за подобряването на здравето в световен мащаб, както и за борба с крайната бедност. Фондацията обяви на 5 февруари, че ще дари 100 милиона долара, за да помогне за намирането на лечение и за разширяване на тестовете на коронавируса, особено за по-бедните страни.

Този месец Гейтс подаде оставка от управителния съвет на Microsoft, който създаде. Сега на практика той е филантроп на пълен работен ден - и може би и най-известният такъв също.

Бил Гейтс: Коронавирусът може да се окаже патогенът на века

Бил Гейтс: Коронавирусът може да се окаже патогенът на века

Милиардерът призовава богатите страни да помагат на бедните за овладяването на епидемията