Един от най-богатите хора в света - Бил Гейтс - предрече избухването на пандамия, подобна на COVID-19, още през 2015 година. Дори тогава той посочи, че светът не е подготвен за подобна ситуация. И ето ни днес.

Съоснователят на Microsoft през последното десетилетие многократно говори за ужасяващите ефекти на вирусите. 

А към момента новият коронавирус се е разпространил сред близо 200 000 души, а жертвите са около 8 000 души.

Речта на Гейтс по време на TED Talk от 2015 година се споделя широко през последните седмици, предвид пандемията. Самата тема на форума е: "Следващото огнище? Не сме готови".

Гейтс разказва, че когато той е бил подрастващ, най-големият страх сред обществата е била евентуална ядрена война. Днес ситуацията е по-различна - такъв страх се създава именно от модерните вируси.

"Ако нещо убие над 10 милиона души през следващите няколко десетилетия, вероятно ще става въпрос за силно заразен вирус, а не за война", посочва Гейтс и допълни, че е учудващо колко много държавите са инвестирали в защита от война, а колко малко е инвестирано в защита от потенциален суепрзаразен вирус.

Две години по-късно той каза същото на събитие в Давос. "Доста е изненадващо колко малко сме подготвени за това", коментира той през 2017 година.

В речта си по време на годишната среща на Американската асоциация за научен напредък (American Association for the Advancement of Science - AAAS) в Сиатъл миналия месец милиардерът заяви, че въздействието на COVID-19 може да бъде "много, много драматично", особено ако се разпространи в области като Африка, на юг от Сахара, и Южна Азия.

Бил Гейтс: Коронавирусът може да се окаже патогенът на века

Бил Гейтс: Коронавирусът може да се окаже патогенът на века

Милиардерът призовава богатите страни да помагат на бедните за овладяването на епидемията

Гейтс даже предупреди, че може да се окаже "патогенът на века, за който сме се притеснявали".

"Надявам се ситуацията да не е толкова лоша, но трябва да приемем и че може да бъде, докато не се уверим в противното."

"Това е огромно предизвикателство ... Винаги сме знаели, че потенциалът за естествено причинена или нарочно причинена пандемия е едно от малкото неща, които могат да нарушат здравните системи, икономиките и да причинят повече от 10 милиона смъртни случая", коментира тогава Гейтс.

Според него напредъкът в инструментите за молекулярна диагностика е една обещаваща предпазна мярка срещу подобни огнища. "Ние сме в крак с науката, за да можем да направим добри инструменти за диагностициране, да осигурим ваксини и антивирусни медикаменти", каза той.

Бил Гейтс и съпругата му Мелинда основават фондацията "Bill and Melinda Gates Foundation" през 2000 година, за да помогнат за подобряването на здравето в световен мащаб, както и за борба с крайната бедност. Фондацията обяви на 5 февруари, че ще дари 100 милиона долара, за да помогне за намирането на лечение и за разширяване на тестовете на коронавируса, особено за по-бедните страни.

Съобщава се, че фондацията Гейтс също така разглежда идеята за доставяне на комплекти за тестване за новия коронавирус по домове в Сиатъл, където беше първоначалният епицентър на епидемията от САЩ.

"Първо, това може да убие здрави възрастни хора, както и възрастни хора със съществуващи здравословни проблеми. Второ, COVID-19 се предава доста лесно", казва още Гейтс.

Милиардерът също така се обърна към световните лидери с призив да се опитат да забавят разпространението на вируса, като призовават развитите страни да помогнат на по-малко заможните нации да се подготвят.

ООН: Пандемията може да остави 25 милиона души в света без работа

ООН: Пандемията може да остави 25 милиона души в света без работа

Това е повече, отколкото по време финансовата криза през 2008 г.