Пандемията COVID-19 значително ще увеличи безработицата в световен мащаб, оставяйки до 25 милиона души без работа и ще намали драстично доходите, заяви ООН, предава Daily Sabah.

В ново проучване Международната организация на труда (МОТ) предупреди, че икономическата и трудовата кризи, предизвикани от разпространението на новия коронавирус, който сега е убил повече от 8 000 души по целия свят, ще има "дълготрайни последици върху резултатите от пазара на труда."

"Това вече не е само световна криза в здравеопазването. Това е също икономическа криза, която оказва огромно влияние върху хората", каза в изявление шефът на МОТ Гай Райдър.

Според проучването, светът трябва да се подготви за "значително увеличение на безработицата и недостатъчната заетост, вследствие на вируса".

Представяйки различни сценарии, в зависимост от това колко бързо и с какво ниво на координация реагират правителствата, е установено, че дори при най-добрия случай над 5 милиона души ще бъдат застрашени от безработицата заради кризата.

В най-песимистичния вариант 24,7 милиона души ще останат без работа, установява проучването.

"За сравнение, глобалната финансова криза през 2008-2009 г. увеличи  безработицата в световен мащаб с 22 милиона", коментира МОТ.

Проучването показва и, че има голям спад в потреблението на стоки и услуги, това от друга страна ще се отрази на перспективите за бизнеса и икономиките.

Броят на хората, които живеят в бедност, също ще се увеличи значително, като се изчислява, че между 8,8 милиона и 35 милиона души повече ще се "присъединят" в редиците на работещите бедни.

Безработицата в Гърция се увеличи до почти 17% в края на 2019 г.

Безработицата в Гърция се увеличи до почти 17% в края на 2019 г.

Икономиката на страната се забавя

МОТ призова за спешни, мащабни и координирани мерки за защита на работниците на работното място, стимулиране на икономиката и заетостта и подпомагане на работни места, включително чрез социална защита, платен отпуск и други субсидии.

Агенцията посочи, че някои групи ще бъдат непропорционално засегнати от кризата на работните места, включително младежи, възрастни, жени и мигранти, по начин, който може да увеличи вече нарастващото неравенство.

Защо Испания все още не може да се справи с едно от най-високите нива на безработица в света?

Защо Испания все още не може да се справи с едно от най-високите нива на безработица в света?

В страната има няколко предпоставки за това

"През 2008 г. светът представи обединен фронт за справяне с последиците от световната финансова криза и най-лошото беше предотвратено", посочи Райдър. "Имаме нужда от такъв тип лидерство и решение сега", заяви той.