Белият дом и Сенатът се споразумяха за пакет от мерки на стойност 2 трилиона долара, с които трябва да се подпомогне икономиката на САЩ, предаде CNN. Това е най-големият пакет мерки, одобряван в историята на Конгреса.

Засега конкретните мерки още не са известни, но се очаква те да са и преди обсъжданите суми от 250 млрд. долара за директно плащане към домакинствата (т.нар. хеликоптерни пари), 350 млрд. долара да бъдат насочени към кредитиране на малките бизнеси, 250 млрд. да се използват за социални помощи за безработните, а 500 млрд. долара да отидат за помощ към компаниите, изпитващи трудности.

Питър Шиф: Федералният резерв не може да спре количествените улеснения

Питър Шиф: Федералният резерв не може да спре количествените улеснения

Според експерта централната банка отново се впусна в количествени улеснения, макар да не ги нарича така

Президентът Доналд Тръмп и членове на семейството му, както и висши държавни ръководители и членовете на Конгреса няма да могат да получават средства от програмите на министерството на финансите. Ясно е обаче, че авиокомпаниите, които са сериозно засегнати от пандемията от коронавирус, ще са бенефициенти на огромни суми.

Хеликоптерните пари ще бъдат раздавани на индивиди, чиито коригиран брутен доход възлиза на до 75 хил. долара годишно, като всеки от тях ще получи по 1200 долара. Семейства, чиито общ доход е под 150 хил. долара, ще получават по 2400 долара и по допълнителни 500 долара за всяко дете. Хората с по-високи доходи ще получават по-малки суми, а индивидите с постъпления над 99 хил. долара годишно и семействата с такива над 198 хил. долара няма да са рецепиенти на хеликоптерни пари.

Бивш централен банкер: Количествените улеснения не са ключ към растежа

Бивш централен банкер: Количествените улеснения не са ключ към растежа

Мерките на Европейската централна банка получават критики както от нейни служители, така и от останалия финансов сектор

Според закона Бюрото за малкия бизнес ще може да действа като гарант по кредитиране за бизнеса на стойност до 10 млрд. долара, а целта е да не се преустановява плащането на дълговете на компаниите.

Част от пакета ще е насочена и за болниците, засегнати най-тежко от коронавируса, които ще получат 130 млрд. долара. Други 150 млрд. долара ще бъдат изплатени на най-засегнатите щатски и местни власти.