Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп заплаши да сложи край на търговското споразумение с Китай, ако Пекин не изпълни обещанието си да купи американски стоки и услуги за $200 млрд. Заканата идва въпреки пандемията, която нанесе тежък удар по икономиките на всички засегнати страни.

Множество спекулират дали сега Китай има възможност да направи договорените покупки. Страната отчете първо свиване на икономиката от 1987 г. заради месеците на ограничителни мерки срещу вируса.

"Ще трябва да видим какво се случва с покупките заради това, което се случи", каза Тръмп. "Те се възползваха от нашата страна. Сега те ще трябва да купуват и ако не купуват, ще спрем сделката. Много е просто".Първата фаза на споразумението сложи край на заплахите за нови мита на китайски стоки, предназначени за САЩ, на стойност $155 млрд. За други $120 млрд. митата бяха намалени наполовина. Но за още $250 млрд. те остават 25%.

В замяна Китай обеща да купи, в течение на две години, стоки и услуги от САЩ за $200 млрд. повече, отколкото през 2017 г., включително земеделски продукти за $40 млрд.

Междувременно източници на The South China Morning Post съобщават, че Тръмп обмисля да премахне възможността на държавния пенсионен фонд Thrift Savings Plan, да инвестира в китайски акции. Фондът скоро трябва да прехвърли $50 млрд. за международния си фонд, който е "огледало" на MSCI All Country Index, който включва развиващи се пазари - и Китай.