Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да предотврати настъпващата вълна от фалити и масови съкращения в обсебената нефтена индустрия в страната, пише CNN.

Тръмп написа в профила си в Twitter вчера, че ще нареди на администрацията си да направи план за "предоставяне на средства" за подпомагане на нефтени и газови компании.

Не бяха обявени подробности, но Тръмп посочи, че целта е да се гарантира, че "тези много важни компании и работни места ще бъдат осигурени в бъдеще".

Обещанието идва ден, след като цените на петрола в САЩ се сринаха и преминаха на отрицателната територия за първи път - най-яркото доказателство за това, че епичните доставки сега заливат пазара по време на пандемията на коронавирус.

Мръсно-евтиният петрол вероятно ще доведе до фалити на стотици американски петролни компании - особено по-малки, които поеха твърде голям дълг. Безброй работни места буквално висят в неизвестното, включително в Тексас - щат, който ще бъде потенциално "бойно поле" на президентските избори в САЩ този ноември.

"Никога няма да подведем голямата нефтена и газова промишленост в САЩ", увери Тръмп.

Кораби, влакове, пещери: Търговците на петрол издирват всяко пространство за съхранение в свят, наводнен с гориво

Кораби, влакове, пещери: Търговците на петрол издирват всяко пространство за съхранение в свят, наводнен с гориво

Всички по-конвенционални сладови помещения са вече пълни или резервирани

Преживяване на кризата

Американският институт за петрол (API) - най-голямото лоби за петрол и газ в страната - заяви, че не търси спасителна помощ като тази, която беше насочена към авиокомпаниите.

Въпреки това, индустрията заяви, че иска достъп до инструментите за спешни кредити, създадени от федералното правителство, за да помогне на бизнеса да излезе от кризата.

Изпълнителният директор на API Майк Съмърс заяви пред CNN, че индустрията иска да се увери, че "компаниите ще имат достъп до ликвидността, от която се нуждаят, за да преживеят кризата". Той спомена програмата за кредитиране на малкия бизнес, създадена от пакета за стимулиране за 2 трилиона долара, както и кредитните улеснения, създадени от Федералния резерв в опит да се предотврати голяма финансова криза.

Най-лошото за петрола тепърва предстои

Най-лошото за петрола тепърва предстои

Нов срив на негативна територия при WTI може да очакваме през следващия месец, смята експерт

Цените на петрола в САЩ шокираха света в началото на седмицата, като паднаха под нулата - нещо, което никога не се е случвало от началото на търговията с петролни фючърси през 1983 година.

Катастрофата с петрола е предизвикана в голяма степен от зашеметяващия срив в търсенето, причинен от пандемията на новия коронавирус - магистралите са празни, самолетите са заземени, а фабриките - тъмни.

Картината на доставките също е катастрофална. Ценовата война между Саудитска Арабия и Русия заля света с варели на евтина цена в най-лошия възможен момент за САЩ. А споразумението за намаляване на производството на ОПЕК+ започва едва през май.

Всичко това доведе до натрупването на огромно количество нефт, а оттам - и до безпрецедентно изчерпване на мястото за съхранение на гориво.

Защо петролът се срина до негативни нива и какво да очакваме?

Защо петролът се срина до негативни нива и какво да очакваме?

Трейдърски анализ на пазара

Нефтените фалити са тук

Тръмп омаловажи отрицателната цена на петрола, като изтъкна, че по-късните договори все още са безопасно на положителна територия.

"Това е по-скоро финансово нещо, отколкото ситуация с петрола", каза Тръмп пред журналисти по време на брифинг в понеделник.

Но и други петролни показатели сигнализират за дълбоки бедствия.

Твърде ниските цени и за май, и за юни предполагат, че американските компании за шистов нефт няма да могат да реализират печалба. Много от тях ще трябва да прекратят производството и да уволнят работниците си. Други изобщо няма да оцелеят.

Според Rystad Energy при цена от 20 долара повече от 530 американски компании за проучване и производство на петрол ще обявят фалит до края на 2021 година. При цена от 10 долара ще има повече от 1 100 фалита, показват данните.

Кой ще бъде най-големият печеливш от колапса на американския петрол?

Кой ще бъде най-големият печеливш от колапса на американския петрол?

Но неговата радост ще бъде кратка, смята експерт

Блокиране на саудитския петрол?

Американският сенатор Кевин Креймър, републиканец от Северна Дакота, призова Тръмп да "предотврати" разтоварването на саудитските петролни танкери в САЩ. А Тръмп намекна, че е отворен за идеята.

"Ние със сигурност имаме много петрол. Затова ще разгледам това", каза президентът по време на брифинга в понеделник.

Енергийните анализатори и служителите в индустрията обаче предупредиха, че изключването на чуждестранния петрол може да предизвика "пожар", тъй като американските рафинерии не могат да работят само на родния шистов нефт. Те се нуждаят от здравословна доза тежък петрол, най-вече от чужбина, за да избият изгодно реактивно гориво, бензин и дизел.

По думите на изпълнителния директор на API Съмърс блокадата на вноса на петрол със сигурност би била много притеснителна.

Производството на американски шистов нефт ще претърпи рекорден спад през април

Производството на американски шистов нефт ще претърпи рекорден спад през април

Пермският басейн, откъдето идва над половината от продукцията, ще намали производството до 4,5 милиона барела на ден през май