Цената на фючърсните договори на West Texas Intermediate с доставка през май се срина до негативни нива за първи път в историята, поради ниското търсене на фона на глобалната пандемия от Covid-19 и препълнените петролни хранилища в САЩ.

В понеделник цената на майските фючърси на WTI се срути с над 100% и падна до -$37,63 за барел. Тези контракти изтичат 21 април 2020 година.

Снимка 476683

Източник: CNBC

Във вторник цената на майските WTI фючърси продължава да се търгува на негативни нива от около -$7 за барел, въпреки че за момент излезе дори на положителна територия.

За разлика от тях юнските фючърси на щатския суров петрол се търгуват на нива от около $15 за барел, а контрактите с доставка през юли се намират дори на нива от около $22.

В същото време другият водещ бенчмарк на цените на суровия петрола на финансовите пазари Brent, макар също да губи от стойността си остава близо до нива от $25 за барел.

Как се стигна до негативните цени?

Петролните пазари бяха колебливи в началото на годината, а в последствие понесоха много тежък удар от глобалната пандемия от Коронавирус, която парализира световните икономики и удари сериозно по търсенето на петрол. Спада в търсенето се оценява на цели 30 милиона барела дневно или около 30% от световните доставки.

Точно в този много неподходящ момент дойде и ценовата война между Саудитска Арабия и Русия. Два от трите най-големи производители на петрола в света наводниха пазарите с евтин петрол, след раздора по между си на срещата на ОПЕК+ в края на март.

След като цените на петрола на световните пазари започнаха да се сриват ОПЕК+ се събра отново и и този път страните стигнаха до споразумение за свиване на добите с 9,7 милиона барела дневно, което трябва да влезе в сила от 1 май. Към пакта се включиха и други големи петролни производители като САЩ и Мексико.

И макар намаляването на продукцията да беше рекордно, а сделката историческа, то тя се оказа напълно недостатъчна за подкрепяне на петролните пазари и те продължиха надолу, а петролната продукция бе складирана в хранилища.

Хранилищата в САЩ обаче бързо започнаха да изчерпват капацитета си. Така се стигна до 20 април, когато цените на петрола потънаха до негативни нива за първи път в историята, след като възможностите за съхранение на "черното злато" започнаха да се изчерпват.

Следователно ако сте притежател на фючърсен контракт на WTI с доставка през май т.е. изтича а 21 април, трябва да да платите на някой да съхранява петрола или да се отървете от него. Съхраняването обаче обаче е ограничено и скъпо в момента, и разпродажбата бе на лице.

Стигна се до там, че след като наличните места за съхранение се запълват, ще получите заплащане, за да притежавате петрол физически.

"Ако имате басейн в задния двор около Къшинг, добре, свържете се с мен, имам предложение за Вас", написа Роджър Диван, вицепрезидент на IHSMarkit в Туитър, визирайки най-голямото петролно хранилище в САЩ в Къшинг, Оклахома.

Междувременно, президентът Доналд Тръмп заяви, че иска да добави до 75 милиона барела петрол в националния стратегически резерв от петрол, като се възползва от рекордно ниските цени на суровината и че ще помисли да блокира вноса на суров суров от Саудитска Арабия.

Петролът е на "ниво, което е много интересно за много хора в момента", заяви Тръмп на пресконференция в Белия дом в понеделник. "Това ще бъде първият път от много време насам, когато ще го получим на правилната цена."

Какво ще се случи?

"Фючърсите на петрола продължават да отричат гравитацията", заяви Луиз Диксън, анализатор на петролните пазари в Rystad Energy. "Този момент разбира се е исторически и не може да илюстрира по-добре ценовата утопия, в която се намира пазарът има от март, когато пълният мащаб на проблема със свръхпредлагането започна да става очевиден, но пазарът не обърна внимание", добави тя.

В същото време от инвестиционната банка Goldman Sachs предупреждават, че юнският фючърсен контракт на WTI ще е следващият, който ще бъде поставен под натиск. Сриването на цената на петрола е симптоматично за безпрецедентния излишък на петрол, добавиха от GS.

В същото време Саудитска Арабия и други членове на ОПЕК заявиха, че обмислят да намалят добива на петрол възможно най-скоро, вместо да чакат до следващия месец, когато предстои да започне неотдавнашното споразумение за свиване на производството със САЩ и Русия, написа Wall Street Journal.

"Трябва да се направи нещо по отношение на тази кървава баня", каза саудитски служител. "Но може да е прекалено късно."

Как да се възползвате?

Ниските цени на петрола определено изглеждат много привлекателни за доста хора, които искат да се възползват от промените в цените на "черното злато". Това може да се случи много бързо и лесно като си отворят сметка за търговия на финансовите пазари с регулиран брокер и получат достъп до нужните инструменти.

Кои обаче са тези инструменти?

Договори за разлика върху петрол

Снимка 476686

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, WTI, Дневна графика

Едно от най-големите преимущества на договорите за разлика, което е особено важно в този момента, че те не изискват физическо притежание на петрол. Както личи от името им с тях търгуват само и единствено разликата в цената. Освен това можете да търгувате и в двете посоки и нямат дата на изтичане.

Ако успеете да се позиционирате на правилната страна на петролния пазар, то може да се облагодетелствате от промените в цената на "черното злато" като приберете разликата от цената на покупка и цената, на която решите да затворите сделката си.

Фючърси на петрол

Петролните фючърси са още един финансов инструмент, чрез който можете да получите експозиция на петролните пазари и да се опитате да извлечете печалби от резките промени в цените на петрола.

Заемете позиция във фючърси на суров петрол и ако цената на "черното злато" е по-висока преди края на контракта, то може да се окажете със солидна печалба.

Борсово търгуван фонд

Борсово търгуваните фондове или ETF-и са финансови инструменти, подобни на акции, които също могат да Ви предоставят възможност да се включите в търговията с петрол на световните финансови пазари. Те са финансови инструменти, подобни на акции, които също могат да Ви предоставят възможност да се включите в търговията с петрол на световните финансови пазари.

С покупката на ETF, който инвестира в суров петрол ще получите експозиция на петролните пазари, от която може да извлечете потенциални печалби.

Един такъв борсово търгуван фонд е USO ETF, който инвестира 100% от капитала си в петрол тип WTI. В момента този фонд е много популярен, особено сред индивидуалните инвеститори и дори се стигна до там, че поиска разрешение да увеличи дяловете си до 4 милиарда, при само 120 милиона в началото на 2020 година.

Снимка 476685

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, #USO, Дневна графика

Акции на петролни компании

Приходите на петролните компании зависят пряко от цените на суровия петрол на световните пазари. Така ако смятате, че цените на петрола ще се повишат в следващите месеци и години, то можете да закупите акции на някоя от големите петролни компании и да се възползвате от потенциалното поскъпване на "черното злато".