САЩ ще "таксува" Китай с огромна сума, заради щетите, причинени от коронавируса, каза президентът на страната Доналд Тръмп по време на пресконференция в Белия дом, предаде Daily Mail. Идеята за тези репарации е дошла, след като немският таблоид Build публикува шарж с измислена банкнота с номинал от 160 млрд. евро, отразяваща цената на затварянето на икономиките.

"Ние можем да го направим много по-лесно, отколкото германците предлагат", каза Тръмп. "Германия гледа нещата, ние също ги разглеждаме и си говорим за много по-голяма сума, отколкото Германия вижда. Все още не сме определили окончателната цена, но ще е значителна."

По думите на Тръмп от американска страна разглеждат "сериозно" възможностите за налагане на репарации на Пекин, тъй като според президента китайците са можели да овладеят болестта значително по-рано и тя да не се превърне в пандемия. "Не сме доволни от Китай", каза той. "Ако погледнете света, болестта причини глобални щети. Тя удари и САЩ, но пораженията са глобални."

Губернаторът на Ню Йорк защитава региона от плановете на Тръмп за бързо възстановяване

Губернаторът на Ню Йорк защитава региона от плановете на Тръмп за бързо възстановяване

Изготвя се научнообоснован план за безопасното икономическо възобновяване

Президентът не пропусна да изрази отново и недоволството си към Световната здравна организация, за която каза, че ще спре финансирането от страна на САЩ. Той я определи като "китайскоцентрична", а по думите му тя е помогнала и за репресиите срещу китайските журналисти и медици, които опитваха да изнасят информация за болестта още през декември миналата година.

Очаква се до края на тази седмица да бъдат публикувани данните за новорегистрираните безработни в САЩ, като вероятно те ще надхвърлят 30 млн. души в рамките на само шест седмици. Единственият сравним период със ситуацията днес е Голямата депресия от края на 20-те и 30-те години на миналия век.

Самото немско правителство не подкрепя идеята за репарации срещу Китай и дори външният министър на страната Хайко Мас нарече подобна идея "илюзорна". Все пак в САЩ случаите на коронавирус надхвърлиха 1 млн., а смъртните случаи са над 55 хиляди.

Колко тежка е безработицата в САЩ заради коронавируса в сравнение с другите кризи в историята?

Колко тежка е безработицата в САЩ заради коронавируса в сравнение с другите кризи в историята?

За 5 седмици в страната 26 милиона души останаха без работа

Това не е първото предложение на странна идея от Тръмп, който миналия петък каза, че здравните служители трябва да използват дезинфектанти и ултравиолетови светлини за лечението на болестта. Това доведе до стотина случая на натравяне с препарати като белина.