Когато рецесията почука на вратата, не е нещо необичайно милиони да изгубят работата си. Подобни епизоди има регулярно в икономическия цикъл и когато икономиката започне да се свива компаниите започват да мислят за намаляване на разходите, а освобождаването на хора е една от опциите за постигането на това.

Епидемията от коронавирус обаче се превръща в нещо невиждано в историята на икономика номер 1 в света що се отнася до пазара на труда. Само за последния месец и половина в Щатите над 26 милиона души са подали молба за защита от безработица. Техният брой надхвърля броя на всички създадени работни места от края на миналата година - 22 милиона от 2010 година насам.

Нещо повече - това е с повече от 10 пъти по-голям брой безработни в рамките на месец в сравнение с другите кризи в САЩ от последните десетилетия.

От платформата Visual Capitalist разгледат другите такива периоди за Щатите и сравняват броя на загубените работни места в рамките на един месец, като ги съпоставят с тези, предизвикани от коронакризата.

За месец безработните в САЩ станаха повече от създадените работни места за 10 години

За месец безработните в САЩ станаха повече от създадените работни места за 10 години

През най-дългия перио на експанзия за американската икономика бяха отворени 22 милиона работни места

Досега най-много работни места в рамките на 4 седмици са "изчезнали" по време на тежката криза през периода 1980 - 1982 година, когато се получава "двойна рецесия".

Тогава икономиката се свива през 1980 година, възстановява се за кратко, но само за да направи същото на следващата година. Така през 1982 година безработицата стига 10,8%. През този период за една седмица без работа остават 2,7 милиона души или 1,2% от населението на страната.

На следващо място с 2,64 милиона работни места, изгубени в рамките на 4 седмици, е световната криза от 2009 година. През октомври месец същата година равнището на безработицата стига 10%. Отнема повече от 6 години, за да успее тя да се свие обратно до предкризисните си нива.

Все пак, ако върнем малко повече десетилетия назад, нищо досега не може да се сравнява с годините на Голямата депресия в Щатите. За тогава не могат да се посочат конкретни данни за броя на хората, останали без работа. През периода 1929 - 1933 година обаче безработицата стига историческите 24,9%. В модерни времена това би се равнявало на 41 милиона американци, които да останат без работа.

Instacart наема 550 000 души

В САЩ милиони остават без работа. А тази компания наема 550 000 души

Amazon също наема хиляди нови служители

Снимка 477084

Източник: Visual Capitalist