Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че желае да приключи прегледа на програмата за външния дълг на страната. Но добави, че не може да приеме това, което според него са нерационални искания за реформи в трудовото законодателство на страната или допълнителни мерки на бюджетни ограничения, съобщава segabg.com.

"Гръцкото правителство е последователно в това, за което се е споразумяло и е доказало, че има политическата воля да изпълни втория преглед на програмата по дълга без ненужни забавяния", заяви Ципрас пред депутати. "Но това не означава, че ще обсъждаме нерационални искания", добави премиерът, цитиран от Reuters.

Непопулярните реформи в трудовото законодателство, включително относно колективните договори, механизмите за определянето на минималната заплата и даването на свобода на компаниите да съкращават работниците си са основните теми за спор по време на преговорите.

Според Ципрас различията могат да бъдат прескочени, ако има политическа воля от всички страни и добави, че споразумението може да се постигне през 5 декември, когато министрите на финансите от еврозоната ще се срещнат в Брюксел.