Европейският съюз ще продължи да инвестира срещу измененията в климата, което влиза в разрез с политиката на Доналд Тръмп, пише Independent.

Европейската инвестиционна банка обеща да запази своята цел за влагането на около 20 милиарда долара годишно в борбата в климатичните промени през всяка от следващите пет години.

"Ние, европейците, трябва да поведем свободния свят срещу климатичните скептици", каза президентът на финансовата институция Вернер Хойер.

Ръководителят на банката заяви още, че Европа трябва да се превърне в лидер във финансирането при следващото поколение на устойчивите технологии.

Коментарите идват като послание към новия държавен глава на САЩ Доналд Тръмп, който заяви, че ще се откаже от стратегията на страната за справяне с измененията в климата.

Инвестициите в борбата с изменението на климата вече съставляват около една четвърт от общите заеми на Европейската централна банка.

От 83 милиарда евро, които банката отпусна през миналата година, 19 милиарда евро отидоха за проекти, които да противодействат на проблема.

"Нашата цел е да се осигурят 100 милиарда долара за действия, свързани с климата, през следващите пет години - най-големият принос от всяка една многостранна институция", коментира Хойер.