Украйна сред държави в Европа с най-нисък стандарт на живот, а средната работна заплата е най-ниската в света. Украинските политици обаче разполагат с богатство по-голямо, отколкото бихте предположили.

Представителите на централната и местната власт в страната трябваше да декларират всичкото си имущество, като част от правителствена инициатива за борба с корупцията.

Какъв е резултатът? Дълъг списък от луксозни стоки, включващ палта от алигатор, лъскави часовници, милиони долари в спестявания и яхти.

Екстравагантните придобивки на управляващите са в рязък контраст на доходите на украинците. Средната заплата в страната едва достига 2000 долара годишно. Това е и причината размерът на декларираното имущество да предизвика остри критики към управляващите в социалните мрежи.

Украйна удари дъното по минимална заплата

Украйна удари дъното по минимална заплата

Работник в Украйна получава равностойността на 42,6 долара (1218 гривни) месечно. За сравнение, в Бангладеш, Гана или Замбия заплатата се равнява на 46,6 долара месено

Сред най-разточителните членове на централната власт се оказва ръководителят на данъчната служба в Украйна Роман Насиров. Той е обявил повече от 2 милиона долара спестявания, както и десетки кожени палта, луксозни часовници, огромна колекция от скъпи вина и няколко апартамента.

Парадоксът е, че именно Насиров оглавява кампанията в страната, която се смята една от най-корумпирана в света заедно с Непал, Никарагуа и Парагвай.

Това обаче не е най-шокиращото в историята. Сред декларираното имущество са и мощите на светец. Веднага след обявяването обаче техният притежател решил да ги дари на църквата, пише CNN Money.

В списъка влизат още билет за пътуване до Космоса, притежаван от кмета на Киев, както и частна черква на депутат от украинския парламент.

От стартирането на инициативата са събрани данни за над 80 000 души. Запознати обаче твърдят, че много от тях са декларирали минимална част от всички притежавани активи.