Една голяма пречка пред изграждането на газопровода "Северен поток 2" падна и с това "отвори" вратата за новото трасе за доставки на руски газ за Германия. Дания даде своето разрешение да изграждането на тръбопровода в Балтийско море, съобщава АП и руски медии, цитирани от News.bg.

С този си ход Копенхаген се противопоставя на опитите на Вашингтон да блокира ключовия за Москва енергиен проект. От друга страна решението на Датската енергийна агенция  е победа за Русия и Германия, които твърдо подкрепят "Северен поток 2".

Планираният балтийски газопровод ще транспортира природен газ на зарзстояние от 1200 километра от Русия до Европа. Според САЩ и някои европейски държави тръбопровода може да увеличи зависимостта на Стария континент от Русия като доставчик на енергия.

САЩ: "Северен поток 2" ще подчини Европа на Русия

САЩ: "Северен поток 2" ще подчини Европа на Русия

Американците предлагат Европа да внася газ от тях

Компанията Nord Stream 2 AG получи разрешение за строителство на газопровода през континенталния шелф на Дания, се казва в съобщение на Датската енергийна агенция.

Агенцията пояснява, че в съответствие с Конвенцията на ООН по морското право и закона за континенталния шелф Дания е задължена да издаде разрешение за строителство на транзитен тръбопровод при условие, че се спазват изискванията за защита на околната среда. Властите си запазват правото да посочат маршрута на тръбопровода.

Пояснява се, че тръбопроводът ще преминава югоизточно от остров Борнхолм и така датският участък на "Северен поток - 2" ще е 147 километра.

Голямото изключение - Северен поток 2

Голямото изключение - Северен поток 2

ЕС се съгласи на нови правила за природния газ, но даде зелена светлина за Северен поток 2

От Nord Stream 2 AG обявиха, че са доволни от решението на датските власти и ще работят конструктивно с тях.

Строителството на "Северен поток -2" през акваторията на Германия и Финландия е завършено. Дания беше последната страна от ЕС, която трябваше да реши.

Проектът "Северен поток 2" включва строителството на тръбопровод с общ капацитет от 55 милиарда кубични метра газ годишно. Очаква се той да бъде завършен още през тази година. Газопроводът ще преминава през териториалните води или изключителните икономически зони на Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.