Държавата подготвя мерки за намаляване на цените на горивата. Това стана ясно на съвместен брифинг на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и министъра на енергетиката Росен Христов. Днес са стартирали преговори с представители на компаниите "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България", които в следващите дни продължават в рамките на експертна работна група, чиято цел е да се оптимизират възможно най-много производствените и логистичните процеси, за да се достигне максимално ниска цена за крайните потребители.

"Намаляването на цените на горивата е тема, по която работим буквално от първия ден на правителството", заяви министър Никола Стоянов.

"Във всички разговори с бизнеса и синдикатите растящите цени на горивата бяха поставяни като основен проблем пред конкурентоспособността", изтъкна по време на брифинга министър Росен Христов.

Метанът поскъпна с над 25% само за няколко дни и вече е най-скъпото гориво у нас

Метанът поскъпна с над 25% само за няколко дни и вече е най-скъпото гориво у нас

Цената на компресирания природен газ се повиши до 4.66 лева за килограм

Инфлацията в България за първото полугодие е била 17,2%, което ни нарежда на едно от първите места в ЕС по този показател. Няма как тази тенденция да се преодолее с държавни помощи, защото това само ускорява инфлационните процеси. Затова и ние като правителство променяме подхода на действие - като търсим как крайната цена да бъде по-добра за потребителите, стана ясно още от думите на двамата министри. И докато за физическите лица има все пак подкрепа от държавата с отстъпката от 25 ст. на литър, за бизнеса няма никаква помощ.

Колко литра бензин се купува със средна заплата в различните европейски страни

Колко литра бензин се купува със средна заплата в различните европейски страни

Къде се нарежда България

Горивата са основен фактор за формирането на крайните цени на всички стоки, защото логистиката е основен компонент от тях. Всяко домакинство всеки ден плаща пряко и косвено високите им цени. Затова в най-кратки срокове ще бъдат търсени всички механизми за постигане на конкретни резултати в усилията за намаляване на цените на горивата.