Цената на метановото гориво за автомобили се увеличи с 25.61% от началото на месеца. Това е видно от данните на специализирания портал fuelo.net, според които на 31 юли средната цена на килограм метан е била 3.71 лева, а днес се е повишила до 4.66 лева.

Ако погледнем още по-назад във времето ще забележим, че увеличението за период от една година достига цели 182,42 процента.

Поскъпвайки до тези рекордни нива метанът вече е най-скъпото автомобилно гориво, макар само преди година да се смяташе за най-евтиното. За сравнение средните цени на по-скъпите бензин А98+ и Дизел+ са съответно - 3.69 лв. и 3.83 лв. за литър. 

Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво важи и за автомобилите на лизинг на физическите лица

Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво ще важи и за автомобилите на лизинг, но при едно условие

През първата седмица на юли горивата спряха да се повишават.

Оказва се, че цените на метана в бензиностанциите в страната се различават драстично. Най-скъп е метанът на Бензиностанция ДСБ Ойл на Околовръстния път в Търговище - 7.18 лв./кг, следвана от бензиностанциите Круиз Петрич и Метанстанция Метан в Благоевград, които продават метан за 6.10 лв./кг. Най- евтино е този вид гориво на няколко от обектите на Метанстанция Метагаз в София, както и на InterSpeed в Младост и Обеля - 3.39 лв./кг.

На повечето от големите вериги цената на компресирания природен газ около средната - доближава се до 4.70 лв./кг.

За сравнение актуалните данни на CNG Europe сочат, че в Гърция метанът струва средно - €1.65 за кг., в Сърбия - €0.98 за кг., в Северна Македония - €1.67 за кг., а в Румъния - €1.43 за кг. В Турция цената на този вид гориво е €0.54 на кубичен метър.

Държавен вестник публикува решението за отстъпката от 25 стотинки за литър гориво

Стана ясно от кога ще зареждаме с отстъпка от 25 стотинки за литър в бензиностанциите

Не всички бензиностанции обаче ще начисляват намалението

CNG е съкращение от компресиран природен газ (compressed natural gas) или метан е една от най-приложимите алтернативи на традиционните източници на енергия за автомобилната индустрия. CNG е беден на замърсители, богат по калорична стойност и принос на енергия и до скоро беше по-икономичен от другите видове гориво.