В Държавен вестник беше обнародвана актуализацията на държавния бюджет, с което в сила влиза отстъпката от 25 стотинки за литър гориво. Важно е да се знае, че намалението ще може да бъде ползвано три дни след обнародването. Не всички бензиностанции обаче ще го начисляват, защото намалението ще се прилага по желание на всяка отделна бензиностанция.

"Пожелателно е, или по избор на оператора, те да участват в предложената държавна помощ. Не са длъжни да дават отстъпка за всички предлагани от тях горива. Но е пожелателно. Не можем да задължим оператори за нещо, което би могло да утежни бизнеса им", каза преди ден в ефира на Нова тв Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Не всички бензиностанции ще продават гориво с отстъпка от 25 стотинки на литър

Не всички бензиностанции ще продават гориво с отстъпка от 25 стотинки на литър

Какви са цените на бензина и дизела днес?

"Към момента нямаме информация някои от големите вериги да не участват, но клиентът трябва да попита дали операторът предлага отстъпката", поясни Терзиев.

Още преди обнародването обаче фирмите от петролния бранш алармираха за куп подводни камъни, които затрудняват ползването на отстъпка от горивата и ще доведат до фалити на малки бензиностанции.

"Цялата схема е измислена така, че само една-две вериги бензиностанции, да се включат в нея, защото всички останали търговци няма да може да си го позволят", коментира пред "Сега" Иван Кашилски, председател на Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и превозвачите на горива в България, т.нар. асоциация на малките играчи на петролния пазар. Той обясни, че процедурата предвижда търговците цял месец за своя сметка да правят отбива от продажбите към клиентите си и на следващия месец да си го прихващат от начисленото ДДС.

"Ако цял месец продаваш под себестойност, защото купуваш на едро по-скъпо гориво и го продаваш по-евтино, тогава няма да имаш ДДС, откъдето да прихващаш. Подобно нещо работи само за фирми с няколко други дейности. Ако пък се откажеш да влезеш в схемата с отстъпките, клиентите ти ще те напуснат. И в двата случая малките търговци са в неизгодно положение. Очаквам да изчезнат малките бензиностанции в малките населени места", коментира Кашилски.

Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво няма да се прилага от 1 юли. Бензиностанциите ще чакат обнародването на проекта

Oтcтъпĸaтa oт 25 cтoтинĸи зa литъp гopивo нямa дa ce пpилaгa oт 1 юли, ето какво ще чакат бeнзинocтaнциите

Причината е забавянето на актуализацията на бюджета

Как ще се начислява отстъпката?

При обслужване на бензиностанция, за да получи отстъпката, потребителят трябва да представи талон на автомобилното средство, което трябва да бъде от категория L или M1. Тя не важи за превозни средства от категория N1.

Търговецът пък ще издава разширен касов бон, в който ще се вписва регистрационният номер на МПС-то и ще се отразява предоставената компенсация като отстъпка от продажната стойност на зареденото гориво.