Поради забавянето на актуализацията на бюджета в Народното събрание, държавната помощ от 25 стотинки няма да се приложи непосредствено от 1 юли 2022 година, както бе предвидено и обявено в проекта. Това е записано в официална позиция на Българската петролна и газова асоциация оповестена днес.

"Членовете на Българската петролна и газова асоциация винаги са работели в рамките на закона и в този случай също ще се съобразят със законоустановената процедура, а именно - предвидената държавна помощ ще се предлага във всички обекти на членовете на Българската петролна и газова асоциация 3 дни, след като актуализираният бюджет бъде публикуван в Държавен вестник."

Както money. bg писа Бюджетната комисия прие на второ четене облекчение на бюджета на семействата в страната, а именно - за зареждане на гориво да се плаща по-ниска цена. Предвижда се отстъпката да възлиза на 25 стотинки на литър бензин А-95, за обикновен дизел и за пропан бутан, но не и за премиум горивата. Ако и парламентът одобри мярката, тя ще влезе в сила от първи юли и ще бъде валидна до края на годината.

Как ще се начислява отстъпката?

Собствениците на автомобили и мотоциклети ще трябва да представят при зареждане на бензиностанция свидетелството за регистрация на МПС. Търговецът пък ще издава разширен касов бон, в който ще се вписва регистрационният номер на МПС-то и ще се отразява предоставената компенсация като отстъпка от продажната стойност на зареденото гориво.

Против одобрената от комисията мярка

бяха депутатите от ГЕРБ и ДПС

"Най-безумното харчене", нарече мярката Александър Иванов от ГЕРБ, цитиран от "24 часа". Той пресметна, че работещите хора - собственици на автомобили, зареждат пълен резервоар веднъж месечно, което означава да получат помощ от 12,50 лв. на месец за 50 литра.

"Искате да подпомагаме хора, които нямат нужда", добави Делян Добрев също от ГЕРБ. Той попита защо помощта не се дава само на хора с доходи под 1000 лева.

"Тази мярка вече доведе до увеличаване на цените по бензиностанциите. Когато бъде приета, ще доведе до ново увеличаване", заяви Петър Чобанов от ДПС.

финансовият министър Асен Василев се съгласи, че мярката трябва да бъде по-добре таргетирана, но обясни, че това са възможностите на техническото обезпечаване на страната. "Няма изградена електронна идентификация, за да го направим", каза вицепремиерът.

Ще зареждаме до 50 литра гориво месечно на по-ниска цена. Какви ще бъдат условията?

Ще зареждаме до 50 литра гориво месечно на по-ниска цена. Какви ще бъдат условията?

Схемата ще бъде подобна на компенсациите и помощите, които се получават за електроенергия

Страната ни не е единствената на Балканите,

която въвежда подобна мярка в отговор на поскъпването на горивата. В края на април стана ясно, че Гърция ще подпомага домакинствата при зареждане на автомобилите с гориво.

Според решението на кабинета на премиера Кириакос Мицотакис всяко физическо лице, а също и упражняващите свободни професии, които са данъчно пребиваващи в Гърция с деклариран семеен доход за данъчна 2020 г. до 30 000 евро ще могат да поискат финансова помощ за покриване на разходите за гориво. Помощ ще се отпуска за месеците април, май и юни 2022 г.

По-конкретно 50 евро на месец ще получат собствениците на превозни средства, различни от мотоциклети-мотопеди, с основно местожителство в регионите на Северно Егейско море, Южно Егейско море, Йонийски острови, Крит, в периферната единица на островите на Регион Атика, в Регион на Периферна Е единица на Тасос, на Регион Източна Македония и Тракия, на остров Самотраки на Регионална единица Еврос, на Регион Източна Македония и Тракия и на остров Амулиани на Регионална единица Халкидики, от района на Централна Македония.

По 40 евро месечно ще получат действителните собственици на превозни средства, различни от мотопеди, с основно местожителство в останалата част на Гърция.

И Хърватия замрази цените на горивата

И Хърватия замрази цените на горивата

Решението на властите засяга 94% от бензиностанциите в страната

По 35 евро на месец ще получат собствениците на мотоциклети - мотопеди, с местожителство в регионите на Северно Егейско море, Южно Егейско море, Йонийски острови, Крит, в периферната единица на островите на региона Атика и в периферната единица на Регион на Споради, Регион на Споради, на Регион Източна Македония и Тракия, на остров Самотраки от Регионална единица Еврос, на Област Източна Македония и Тракия и на остров Амулиани на Регионална единица Халкидики, от района на Централна Македония.

По 30 евро ще получат собствениците на мотопеди с основно местожителство в останалата част на Гърция.

От 1 юли ще зареждаме гориво с 25 стотинки отстъпка

От 1 юли ще зареждаме гориво с 25 стотинки отстъпка

Тя ще важи за "по-евтините" бензин и дизел

За бенефициентите, които изберат да използват цифрова дебитна карта, размерът на финансовата подкрепа се увеличава с 5 евро.