Поради забавянето на актуализацията на бюджета в Народното събрание, държавната помощ от 25 стотинки няма да се приложи непосредствено от 1 юли 2022 година, както бе предвидено и обявено в проекта. Ако има обнародване на текстовете в стандартния брой на Държавен вестник във вторник, мярката би трябвало да влезе в сила в събота. Това обясни в ефира на Нова тв Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Терзиев поясни обаче, че не всички оператори са задължени да прилагат мярката.

"Пожелателно е, или по избор на оператора, те да участват в предложената държавна помощ. Не са длъжни да дават отстъпка за всички предлагани от тях горива. Но е пожелателно. Не можем да задължим оператори за нещо, което би могло да утежни бизнеса им", допълни Терзиев.

"Към момента нямаме информация някои от големите вериги да не участват, но клиентът трябва да попита дали операторът предлага отстъпката", поясни Терзиев.

Още преди обнародването обаче фирмите от петролния бранш алармираха за куп подводни камъни, които затрудняват ползването на отстъпка от горивата и ще доведат до фалити на малки бензиностанции.

"Цялата схема е измислена така, че само една-две вериги бензиностанции, да се включат в нея, защото всички останали търговци няма да може да си го позволят", коментира пред "Сега" Иван Кашилски, председател на Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и превозвачите на горива в България, т.нар. асоциация на малките играчи на петролния пазар. Той обясни, че процедурата предвижда търговците цял месец за своя сметка да правят отбива от продажбите към клиентите си и на следващия месец да си го прихващат от начисленото ДДС.

"Ако цял месец продаваш под себестойност, защото купуваш на едро по-скъпо гориво и го продаваш по-евтино, тогава няма да имаш ДДС, откъдето да прихващаш. Подобно нещо работи само за фирми с няколко други дейности. Ако пък се откажеш да влезеш в схемата с отстъпките, клиентите ти ще те напуснат. И в двата случая малките търговци са в неизгодно положение. Очаквам да изчезнат малките бензиностанции в малките населени места", коментира Кашилски.

Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво няма да се прилага от 1 юли. Бензиностанциите ще чакат обнародването на проекта

Oтcтъпĸaтa oт 25 cтoтинĸи зa литъp гopивo нямa дa ce пpилaгa oт 1 юли, ето какво ще чакат бeнзинocтaнциите

Причината е забавянето на актуализацията на бюджета

Как ще се начислява отстъпката?

При обслужване на бензиностанция, за да получи отстъпката, потребителят трябва да представи талон на автомобилното средство, което трябва да бъде от категория L или M1. Тя не важи за превозни средства от категория N1.

Търговецът пък ще издава разширен касов бон, в който ще се вписва регистрационният номер на МПС-то и ще се отразява предоставената компенсация като отстъпка от продажната стойност на зареденото гориво.

Живодар Терзиев коментира и цените на горивата.

"Цените са високи поради международни фактори. Това, което виждам за месец юли е, че цените се успокоиха от ръста през юни", каза той.

Какви са цените в на горивата у нас и в съседните страни?

Според актуалните данни на сайта Fuelo средата цена на бензина в Гърция е 4,54 лева, на дизела - 4,02 лева, а на пропан бутана - 2,16 лева. За сравнение в България цената на бензина днес е средно -3,40 лева, на дизела - 3,56 лева, а на пропан бутана - 1,55 лева.

В Сърбия беше наложен таван на цените на горивата. В страната средната цена на бензина днес е 3,19 лева, на дизела - 3,44 лева, а на пропан бутана - 1,91 лева.

В Румъния средата цена на бензина е 3,22 лева, на дизела - 3,49 лева, а на пропан бутана - 1,60 лева. В Северна Македония цените са съответно - 2,99 лева, 3,03 лева и 1,64 лева.

В Турция горивото остава най-евтино - 2,81 лева за литър бензин, 2,95 за литър дизел и 1,29 лева за литър пропан бутан.

Страната ни не е единствената на Балканите,

която въвежда подобна мярка в отговор на поскъпването на горивата. Миналата седмица румънският премиер Николае Чука обяви, че цената на горивата ще бъде компенсирана с 0,50 леи (20 стотинки) на литър за период от три месеца. Компенсацията ще се прилага директно на бензиностанциите и ще фигурира във фискалния бон

В края на април стана ясно, че Гърция ще подпомага домакинствата при зареждане на автомобилите с гориво.

Според решението на кабинета на премиера Кириакос Мицотакис всяко физическо лице, а също и упражняващите свободни професии, които са данъчно пребиваващи в Гърция с деклариран семеен доход за данъчна 2020 г. до 30 000 евро ще могат да поискат финансова помощ за покриване на разходите за гориво. Помощ ще се отпуска за месеците април, май и юни 2022 г.

По-конкретно 50 евро на месец ще получат собствениците на превозни средства, различни от мотоциклети-мотопеди, с основно местожителство в регионите на Северно Егейско море, Южно Егейско море, Йонийски острови, Крит, в периферната единица на островите на Регион Атика, в Регион на Периферна Е единица на Тасос, на Регион Източна Македония и Тракия, на остров Самотраки на Регионална единица Еврос, на Регион Източна Македония и Тракия и на остров Амулиани на Регионална единица Халкидики, от района на Централна Македония.

По 40 евро месечно ще получат действителните собственици на превозни средства, различни от мотопеди, с основно местожителство в останалата част на Гърция.

И Хърватия замрази цените на горивата

И Хърватия замрази цените на горивата

Решението на властите засяга 94% от бензиностанциите в страната

По 35 евро на месец ще получат собствениците на мотоциклети - мотопеди, с местожителство в регионите на Северно Егейско море, Южно Егейско море, Йонийски острови, Крит, в периферната единица на островите на региона Атика и в периферната единица на Регион на Споради, Регион на Споради, на Регион Източна Македония и Тракия, на остров Самотраки от Регионална единица Еврос, на Област Източна Македония и Тракия и на остров Амулиани на Регионална единица Халкидики, от района на Централна Македония.

По 30 евро ще получат собствениците на мотопеди с основно местожителство в останалата част на Гърция.

От 1 юли ще зареждаме гориво с 25 стотинки отстъпка

От 1 юли ще зареждаме гориво с 25 стотинки отстъпка

Тя ще важи за "по-евтините" бензин и дизел

За бенефициентите, които изберат да използват цифрова дебитна карта, размерът на финансовата подкрепа се увеличава с 5 евро.