Генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга съобщи, че ще обяви името на новата епоха в Япония на 1 април в 11:30 часа. Това информира изданието The ​​Mainichi, цитирано от Интерфакс

След това японският премиер Шинзо Абе ще проведе пресконференция, на която ще прочете собственото си изявление.

В понеделник сутринта правителството ще предостави и кратък списък с кандидати от бизнеса, академичните кръгове и медиите, за да чуе мнения за новото име на епохата. Освен това, преди да бъде одобрено решението за въвеждане на ново име на епохата, ще бъдат взети мненията на лидерите на двете камари на японския парламент.

Промяната на името на епохата е важно събитие в Япония, тъй като то се използва при сеченето на монети, производство на календари, както и в официални документи. Сегашната епоха се нарича Хейсей - Ерата на мира.

125-ият японски император Акихито през август 2016 г. в специално обръщение към населението изрази желание да отстъпи престола на сина си - принц Нарухито. На следващата година комисията по въпросите на императорското семейство прие законодателство, което позволява на императора първата абдикация от 200 години, да напусне трона.

Денят на оттеглянето на император Акихито ще бъде 30 април, а възкачването на трона и церемонията по интронизацията на неговия наследник наследника ще се състои на 1 май, 2019 година.