Правителството на Япония има намерение да повиши възрастта за пенсиониране в страната от сегашните 65 години на 70 години.

Целта е да се подкрепи икономическия растеж в условията на бързото застаряване на населението в страната. Това съобщава в четвъртък агенция Киодо, позовавайки се на доклад на специалната комисия, занимаваща се с този въпрос.

По информация на агенцията идеята за увеличаване на пенсионната възраст ще бъде разгледана на 26 ноември на заседание на Съвета по икономическа и финансова политика, така че до следващото лято да бъде изготвен конкретен план.

За тази цел са необходими обсъждания и редица съгласувания с бизнес организациите в страната.

Законопроектът за увеличение на пенсионната възраст се предвижда да се подготви за 2020 година. Той ще отчита различните условия на трудовата заетост, съкратеното работно време, дистанционната работа от вкъщи, предоставянето на субсидии на компаниите за наемане на възрастни сътрудници.

Припомняме, средната продължителност на живота в Япония за мъжете е 80,89 години, а при жените - 87,14 години. Всеки четвърти жител на страната е над 65 години. Във всички 47 префектури на Япония броят на възрастните хора е по-голям от този на младежите под 14 годишна възраст, показват официалните данни.