Правителството на Япония ще раздава пари на компаниите, които инвестират в изграждането на заводи в страната и други държави от Югоизточна Азия като част от опитите за намаляване на зависимостта от Китай, предава Bloomberg.

57 компании, включително производителят на маски Iris Ohyama Inc., ще получат общо 57,4 млрд. йени ($536 млн.) субсидии от правителството за изграждане на завод в Япония, съобщи Министерството на икономиката, търговията и индустрията. Други 30 компании ще получат пари за инвестиции във Виетнам, Мианмар, Тайланд и други. Сумата не е известна.

Макар че съобщението на министерството не подчертава изрично, че парите са за преместване на производството от Китай, през март премиерът Шинцо Абе заяви, че Япония "трябва да върне производството у дома" или да диверсифицира със заводи в други азиатски държави, за да намали зависимостта си от Китай.

Бизнес ежедневникът Nikkei съобщи, че правителството е подготвило общо 70 млрд. йени по това перо през тази година.

С влошаването на отношенията между САЩ и Китай, дискусиите за преместване на производствата от Поднебесната империя растат и в САЩ, и на други емста по света.

Китай е най-големият търговски партньор на Япония, но пандемията наруши икономическите връзки и имиджа на Китай в Страната на изгряващото слънце.