Министърът на финансите на Турция Берат Албайрак, зет на президента Реджеп Ердоган, подаде оставка в неделя вечер. Южната ни съседка страда от сриваща се икономика и обезценяваща се валута. Официално, Албайрак твърди, че се отделя по здравословни причини, предава The New York Times.

Оставката му идва ден след смяната на гуверньора на централната банка. Критици казват, че унищожаващите икономически политики на правителството доведоха до криза в икономиката. Турската валута изтри 30% от стойността си от началото на годината. За трейдърите внезапната смяна начело на централната банка, където сега ще засегне бившият финансов министър Наджи Агбал, няма да помогне на лирата - освен ако монетарната политика не направи "ястребов" завой.

В момента Турция е изправена пред дефицит по текущата сметка и изпразнени чуждестранни резерви". "Лирата има още накъде да пада", според Хаснаин Малик, диркетор в Tellimer. Сред теориите е и че оставката на Албайрак е в реакция на избирането на Джо Байдън за президент на САЩ. Част от задачите на зета на Ердоган бе да поддържа добри отношения с Белия дом чрез приятелството си с дъщерята на Тръмп Иванка и нейния съпруг Джаред Къшнър.

Победата на Байдън едва ли радва особено Ердоган. Трейдърите са притеснени, че отношенията между САЩ и Турция ще станат още по-хладни, както и че Анкара е изправена пред възможността от американски санкции заради покупката на руска противоракетна система, както и заради участие на държавна банка в нарушаване на санкциите срещу Иран.

Експерт: Турция трябва да "потуши огъня" или да се готви за нови сривове на лирата

Експерт: Турция трябва да "потуши огъня" или да се готви за нови сривове на лирата

На това мнение е бившият съветник на Ердоган по икономическите въпроси Али Бабакан