Централната банка на Турция трябва да повиши основните лихви или ще гледа как лирата се срива до ново рекордно дъно. За това предупреждава Али Бабакан, който беше един от приближените съветници по икономическите въпроси на президента Реджеп Ердоган.

Той е и човекът, който успя да постигне успешна сделка за спасителния план на Турция с Международния валутен фонд през 2000 година.

"Централната банка е изправена пред незавиден избор между това да въведе ново голямо повишение на лихвените проценти, което да помогне за стабилизирането на лирата, но ще ограничи икономиката, или да остави валутата на свободно падане", коментира Бабакан в интервю пред вестника Karar, цитиран от платформата Ahval.

"Когато огънят е малък, можете да го изгасите с чаша вода. Ако го изчакате и той порасне обаче, тогава и кофи няма да бъдат достатъчни за потушаването му", коментира още експертът и добавя:

"Те могат да оставят валутния курс без промяна и това да доведе до влошаване на баланса. Но тогава може да очакват огромна инфлационна вълна".

Във вторник лирата докосна ново историческо дъно от 8,5196 за щатски долар. Така загубите за валутата през 2020 година достигнаха над 30%. Лирата отчита шест поредни седмици на поевтиняване, което е най-дългия период на загуби за последните повече от две десетилетия.

Новите сериозни спадове дойдоха, след като централната банка неочаквано запази основната лихва непроменена на ниво от 10,25% в края на октомври.