Новината, че президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да купи Гренландия от Дания се разпространи мигновено из целия свят. И се оказа, че това не е шега - Тръмп наистина поиска да закупи най-големия остров в света, който е почти необитаем и "девствен". Разбира се, Дания отказа, което се превърне в дипломатическа криза между двете страни и дори стана повод Тръмп да отмени планираното си посещение в скандинавската страна.

Дотук добре. Възникват обаче няколко важни въпроса - защо Тръмп толкова яростно искаше да купи острова и с какво територията е съблазнителна; защо Дания отказа да продаде Гренландия; колко всъщност може островът да струва и други.

Какво знаем за Гренландия?

Гренландия е самоуправляваща се провинция и се намира между Северния ледовит океан и Атлантическия океан. До 1953 година Гренландия е колония на Дания, а след това е обявена за част от кралството. През 1979 година Кралство Дания предоставя на острова известна автономия. През 2008 година на острова се провежда референдум за по-голяма автономия от Дания, което става през следващата 2009 година. Дания обаче запазва контрола върху външната политика, отбраната и финансовата политика на територията. От същата година насам местното население е признато като отделна нация.

Както вече стана ясно, Гренландия е най-големият остров в света с територия от 2,166 милиона квадратни километра. За сравнение, вторият по-големина остров в света е Нова Гвинея - 785 753 квадратни километра. Към 2017 година на острова са живели малко над 56 хиляди души. Почти целият остров е целогодишно покрит с лед.

Гренландия е слабо изследвана територия, но се знае, че островът е богат на природни богатства и ресурси като въглища, цинк, мед, желязо и много редки минерали. Истинското количество на ресурсите не е ясно, въпреки провежданите експедиции.

Тръмп с нова ексцентрична идея: Да купи Гренландия

Тръмп с нова ексцентрична идея: Да купи Гренландия

САЩ има няколко военни бази на Острова

Стратегическа позиция

САЩ отдавна смятат Гренландия за стратегическо място, главно за военни цели. Островът е на по-малко от 1 000 мили от Северния полюс, а на него вече има и две американски военновъздушни бази - Thule и Sondrestrom.

Въздушното пространство в района е стратегическо както за военните полети, така и за търговски.

Под леда

Със сигурност под леда дебнат богатства. Много богатства. Горещините това лято доведоха до рекордно топене на ледовете и предизвикаха притеснение сред учените. Топлият въздух от Европа обаче няма да става по-малко топъл.

Наскоро учени от НАСА прелетяха над острова и пуснаха сонди с цел да се разбере истинският потенциал на територията, както и да се разбере каква е ситуацията предвид климатичните изменения.

Резултатите - резки промени. Ледовете се топят, а отдолу излизат богатства. На острова със сигурност има желязна руда, олово, цинк, диаманти, злато, мед, уран и нефт. Тези ресурси днес стават все по-достъпни.

И докато местните политици искат да използват тези ресурси и напълно да се отделят от Дания, Тръмп иска да ги купи.

Трябва да се има предвид и че за скритите суровини в Арктика вече се води надпревара, а ход като закупуването на Гренландия би дал огромна преднина на САЩ пред Русия, Китай и скандинавските държави на неусвоения досега огромен икономически потенциал.

Чии са ресурсите?

Всъщност Дания силно подпомага икономически жителите на острова, което й коства половината от годишния и бюджет. Всеки жител на Гренландия получава годишна помощ от хиляди долара. Следователно Дания вече си е направила сметката за ресурсите там - те са си нейни.

Според анализаторите точно това е причината, поради която Дания никога няма да остави Гренландия да си отиде.

Тук обаче има и минус - експертите се обединяват и около това, че развиването на района само по себе си би било изключително скъпо, понеже на острова няма дори основна инфраструктура, а условията са тежки.

Защо САЩ иска да купи Гренландия?

Същите анализатори тълкуват и че точно това е причината за интереса на Доналд Тръмп към огромния остров - неговите находища и стратегическата му позиция в близост до Северния полюс.

Има обаче и още една причина за това Тръмп да има претенции към територията. Според някои политолози с този ход Тръмп цели да остави името си в историята на САЩ, защото държавата на практика не е имала териториална придобивка от 1959 година, когато Хаваи става официално щат.

Такъв ход би вдигнал много имиджа на Тръмп, който ще се бори за втори мандат следващата година. Той щял да остави своето наследство на Америка, както Андрю Джонсън, купувайки Аляска през 19 век.

Да купиш Гренландия

Няколко държави вече са имали интерес към Гренландия, включително САЩ и Китай. През 1946 година САЩ предлага на Дания 100 милиона долара в злато за Гренландия, след "авантюрата Аляска". Сделка обаче няма.

Според разсекретени документи от държавния архив на САЩ страната предлага няколко възможност на Дания. Едната е била държавите да направят размяна - САЩ предоставя на Дания територии в района на Пойнт Бароу, Аляска, а Дания дава тези части от Гренландия, които САЩ смятат за военно стратегически. Съгласно предложението Дания е щяла да има правата върху всяка капка петрол в новата си територия при Аляска, който обаче ще трябва да продаде на САЩ.

В доклад служителят на държавния департамент на САЩ Джон Хикърсън посочва, че най-големият остров е "напълно безполезен за Дания, но необходим за безопасността на САЩ". Това води и до самото предложение за пряка покупка, която не се осъществява поради липса на интерес от страна на скандинавската страна.

Снимка 439883

Източник: iStock

САЩ вече са купували острови от Дания

Интересен факт е, че САЩ вече са купували територии от Дания. Става въпрос за Американските Вирджински острови, намиращи се в карибския залив. Островите са малък архипелаг, с площ от 350 квадратни километра и население малко над 100 000 души (към 2007 година).

САЩ опитват многократно да закупят островите, като това окончателно се случва през 1916-1917 година срещу сумата от 25 милиона долара в злато. До днес обаче островите имат статут на неинкорпорирана и организирана териториална единица на САЩ. Освен миниархипелага срещу заплащане държавата се е сдобивала само с още две територии - Аляска и Луизиана.

Колко може да струва Гренландия днес?

След това отклонение се връщаме на един от най-важните въпроси, а именно колко всъщност може да струва Гренландия днес?

През 21 век територии не се продават, или поне не лесно - нещо, което Доналд Тръмп не е разбрал. Дори и Дания, и Гренландия да се съгласят и да се стигне до сделка, остров с такава големите би струвал изключително много.

Предлаганите 100 милиона долара през 1946 година за острова днес се равняват на около 1,3 милиарда долара, предвид инфлацията. Дадените на Дания 25 милиона долара през 1917 година за Американските Вирджински острови днес се равняват на над 500 милиона долара. През 1867 година САЩ купуват Аляска от Русия за 7,2 милиона долара, а през 1803 година Луизиана става част от държавата срещу 15 милиона долара. 

Евентуална покупка на острова би означавала промяна на международни договори. Дори това да стане, Тръмп не може да купи Гренландия, както се купува голф игрище. Евентуалната цена днес би била милиарди, дори трилиони долара. Предвид днешното производство, данните на Washington Post, че САЩ са предложили на Дания сума от 600 милиона долара годишно за острова (данни, които не са потвърдени), могат лесно да се определят като "пари за семки".

В настоящата публикация са използвани данни от Reuters, Washington Post, CNN, CNBC, AFP, The Guardian, Politico, Forbes и други.

Снимка 439882

Източник: iStock