Канада обяви в понеделник двугодишно ограничение за приема на чуждестранни студенти, след като експлозивният растеж през последните години влоши недостига на жилища в страната. Миналата година Канада е издала близо 1 милион разрешителни за обучение, около три пъти повече от преди десетилетие, според правителството, пише Reuters.

Ето как ще работят новите планове и какво е заложен?

Подробностите. Министърът на имиграцията на Канада Марк Милър каза, че либералното правителство ще въведе временно двугодишно ограничение за студентските визи, което ще доведе до издаването на около 364 000 визи през 2024 година.

Новите предложения също ще определят ограничения върху разрешенията за следдипломна работа, издавани на чуждестранни студенти, което вероятно ще ги насърчи да се върнат в родните си страни. По-рано разрешителните се разглеждаха като лесен начин за осигуряване на постоянно пребиваване. Хората, които следват магистърски или след докторски програми, ще имат право на тригодишно разрешение за работа.

Съпрузите на международни студенти, записани в други нива на обучение, включително бакалавърски и колежански програми, вече няма да отговарят на условията, каза Милър. Приемането на нови заявления за разрешение за обучение през 2025 г. ще бъде подложено на преоценка в края на текущата година, каза той.

Защо се налагат ограниченията?

Канада се превърна в популярна дестинация за международни студенти, тъй като е сравнително лесно да се получат разрешителни за работа след завършване на курсове. Но скокът на чуждестранните студенти доведе до остър недостиг на апартаменти под наем, което повиши наемите. През декември наемите в цялата страна са се повишили със 7,7% спрямо година по-рано.

Освен кризата с наемите, правителството е загрижено и за качеството на образованието, предоставяно от някои от институциите.

Кого ще засегнат промените?

Международните студенти допринасят с около 22 милиарда канадски долара (16,4 милиарда щатски долара) годишно за канадската икономика. Този ход ще навреди на много образователни институции, които разшириха своите кампуси с надеждата за продължаващ приток на студенти.

Онтарио, най-населената провинция, има най-голям дял чуждестранни студенти. Някои фирми, включително ресторанти и сектори за търговия на дребно, предупредиха, че ограничаването на чуждестранните студенти ще създаде недостиг на временни работници .

Ресторантите в цяла Канада се борят с недостига на работна ръка с близо 100 000 свободни работни места, а международните студенти са съставлявали 4,6% от 1,1 милиона работници в сектора на хранителните услуги през 2023 г., каза лобистка група пред Ройтерс миналата седмица.

Канадските банки се възползваха от притока на нови студенти, тъй като всеки студент трябваше да има Гарантирани инвестиционни сертификати (GIC) на стойност над 20 000 канадски долара, предпоставка за покриване на разходите за живот на международните студенти.

По-голямата част - около 40%, от чуждестранните студенти, идват от Индия, като Китай е на второ място с около 12%, според официални данни от 2022 година.