Виетнамски съд издаде смъртна присъда на предприемача от имотната сфера Труонг Май Лан заради ролята ѝ в най-голямата измама в историята на страната - схема на стойност 304 трилиона донга или почти 12,5 млрд. долара, съобщава CNN.

Лан беше призната за виновна за присвояване, даване на подкупи и нарушения на банковите разпоредби. Процесът срещу нея приключи неочаквано бързо - за малко повече от месец, и се проведе в град Хо Ши Мин - мястото, откъдето тръгва ѝ кариерата ѝ.

Експерти: Икономиката на Виетнам има огромен потенциал

Неглижираният икономически отличник на Азия, който успя да изпревари Китай по ръст

Тя ще бъде една от най-добре представящите се в следващите 5 години

Тя започва скромно - като търговец на козметика. През 1992 г. създава строителната фирма Van Thinh Phat, която се превръща в "сърцето" на нейната империя. В хода на разследването срещу Лан стана ясно, че тя и съучастниците ѝ са източили огромната сума от банката Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB), която бизнесдамата тайно е контролирала чрез подставени лица.

Схемата е действала чрез неправомерно отпускане на кредити на "кухи" компании. За да не създава проблеми, високопоставен служител на банковия надзор е получил 5,2 млн. долара подкуп. Сега До Тхи Нхан ще лежи в затвора доживот.

В момента банката е под държавен контрол, като в хода на преструктурирането трябва да се установи какво е качеството на обезпеченията. До момента е ясно, че част от тях действително са луксозни сгради, но има и такива, които са далеч от завършване.

Общо 84 души бяха осъдени в рамките на процеса, като сред тях има и членове на семейството на Лан. Адвокатът ѝ обяви, че ще обжалват най-тежкото наказание.