Перспективите за виетнамската икономика са позитивни и тя има огромен потенциал. На това мнение е експертът от UBS Global Wealth Management Келвин Тай. По неговите думи тя успява да изпревари с много големите си конкуренти.

През трудната 2020 година Виетнам беше сред най-добре представящите се икономики в Азия и сред малкото в света, отчели растеж за изминалите 12 месеца. За този период тя регистрира ръст от 2,9% на брутния вътрешен продукт (БВП). С такъв резултат тя успя да изпревари по растеж втората най-голяма икономика на света.

През последните няколко години Виетнам се превърна в алтернативен производствен хъб за компаниите, които искат да изнесат заводите си от Китай и да избегнат негативния ефект от търговската война между Пекин и Вашингтон, пише CNBC.

Все пак Тай посочва, че все още инвестирането във Виетнам крие рискове. По думите на експерта ликвидността остава предизвикателство за страната.

Като друг риск той посочва политиката на виетнамските власти, свързана с използването на контрол върху местната валута. "Ако икономиката не се справя добре, вероятно виетнамският донг ще бъде потиснат, за да бъде стимулиран растежът", посочва той.

Извън тези рискове, специалистът посочва, че инвестициите във Виетнам имат смисъл, като очакванията са пазарът там да бъде сред най-добре представящите се в следващите 3 до 5 години.