Стратегическият петролен резерв на САЩ се е намалил през последните 17 седмици с 13 милиона барела. Към 30 юни той е спаднал до 682 милиона барела - най-ниското му равнище от 12 години насам, съобщава Bloomberg.

Това се случва заради това, че енергийното министерство осъществява тези доставки на суровината, чиято продажба бе обявена и договорена по-рано. За януари и февруари, например, бяха сключени споразумения за продажбата на 17 милиона барела от стратегическия резерв на страната.

Картината се променя, стратегическият резерв на САЩ няма това значение и не играе онази роля за сигурността на държавата, която имаше преди. Благодарение на бума на шистовия петрол и свързания с това растящ и гъвкав местен добив.

По мнението на старши анализатора на Macquarie Capital, в настоящия момент на САЩ стига стратегически резерв и от 300 милиона барела.

Експертът отбелязва, че такъв резерв е необходим за покриване на 60-дневния обем на чистия импорт (разликата между вноса и износа на петрол в САЩ) на суровината в страната. А той вече не толкова голям, както преди и затова резерв в размер на 300 млн. барела би бил напълно достатъчен.

Петролът рязко поевтиня. Русия не приема да се съкращава още добива

Петролът рязко поевтиня. Русия не приема да се съкращава още добива

Цената се върна до $48 след вчерашния срив

Нетният импорт на петрол и петролни продукти в страната например предпоследната седмица на юни е бил 4,23 млн. барела на денонощие. За сравнение максималният размер на този показател е бил през 2005година - 14,4 млн. барела.

Администрацията на Доналд Тръмп смята да продаде от стратегически резерв още 270 милиона барела в течение на следващите 10 години. С получените средства ще се намали държавния дълг на САЩ.

Стратегическият петролен резерв бе създаден след въвеждането на арабското ембарго върху доставките на суровината и разразилата се енергийна криза през 1973 година.

Прогноза: Петролът скача с 20% преди края на годината

Прогноза: Петролът скача с 20% преди края на годината

Какви са очакванията за цената на черното злато?