Турция ще освободи от работа над 18 500 държани служители, а като причина за това се посочва, че те представляват риск за сигурността. Решението на Анкара беше обявено само ден преди Реджеп Ердоган да встъпи в длъжност, след като беше преизбран за президент на страната.

Около 9000 полицаи и над 6000 офицери от армията са сред общо 18 632 души, които ще изгубят работата си. Сред тях влизат още 200 академици и 650 учители. В издадения декрет се посочва още, че три вестника, една телевизия и 12 асоциации ще прекратят дейност, пише Bloomberg.

С тези съкращения общо освободените служители от държавния сектор достигат 130 000 души от размириците през юли 2016 година.

"Последните чистки са знак за по-нататъшното укрепване на властта, върху което работи Ердоган след опита за преврат", коментира основателят на базираната в Лондон консултантска компания Cornerstone Global Associates Ганем Нусейбех.

Турският президент ще има правомощието да издава наредби и ще може отново да обяви извънредно положение, давайки правомощия на органите на държавата да ограничават основни права и свободи на гражданите, когато това се налага.

В понеделник предстои Ердоган да обяви своя кабинет, като неговите членове ще бъдат намалени на 16 от 27 преди това. Също така президентът ще има право да назначи някои високопоставени държави служители, включително и някои съдии.