Динамичното развитие на пазара на недвижими имоти както в България, така и на Балканите ще продължава да бъде факт през следващите няколко години.

Това заяви управителният директор за България на Colliers International Атанас Гаров, представяйки започващото другата седмица първо по рода си у нас балканско изложение на недвижими имоти BalPEx.

Най-големият интерес на инвеститорите у нас ще продължава да бъде насочен към сегмента на търговските площи, които се очаква да нараснат с 300% през следващите три до пет години, допълни още Гаров.

Той подчерта, че пазара и сегмента на офис площите, който вече е доста добре развит в страната също се очаква да продължи своето бурно развитие, като през следващите 2 г. се очаква той да отбележи двоен растеж.

Гореща инвестиционна дестинация, сравнително ниски цени, висока доходност и нисък процент на риск, са само някои от причините Балканите да се превърнат в най-предпочитаната за инвестиции в недвижими имоти част в Европа.

Това обясниха организаторите на събитието - най-голямото изложение за недвижими имоти на Балканите BalPEx, както и водещата консултантска агенция за информационни услуги в сферата на недвижимостите „Болкан Кънсълтанси Център" (BCC).

Приемането на България и Румъния в ЕС, висок икономически ръст, стабилна икономика и политическа система са само част от индикаторите, обуславящи появата на първото по рода си изложение за недвижими имоти и градоустройствено планиране на Балканите.

Изложението ще се проведе от 18 до 20 май тази година в Интер Експо Център - София и ще представи, както последните тенденции на пазара, така и директен контакт за закупуване, инвестиция или наемане на имоти в региона.

На площ от 4000 кв. метра ще се представят над 150 строителни и инвестиционни компании, архитектурни бюра, застрахователни и финансови институции и фирми занимаващите се с управление на собствеността от страната, региона и цял свят.

Към изложението е предвидена и специална Балканска конференция, която ще бъде ориентирана към професионалистите в бранша. Посредством панелни дискусии, специалисти, представители на най-големите компании от бранша ще представят възможностите, които предлага пазара на недвижими имоти в България, Румъния и Сърбия, като ще бъде дискутиран също така и инвестиционния климат в региона, както и тенденциите за развитие на индустрията.

В конференцията ще участват едни от най-големите имена сред компаниите, занимаващите се с недвижимости в региона, като: Baneasa Investments, GTC, Engel East Europe, Pradera, Pinnacle, Eymax, EBRD и други.

От българска страна участие ще вземат: главният архитект на София, Colliers Interantional, Резиденшъл Парк София, Лендмарк Пропъртис, Адрес Груп, Фортън, Балканстрой АД и Пирин Голф Ризорт, Сигма Кепитъл и др.