Да си наемат жилища на нормална цена става все по-невъзможно за съседите ни южно от нас - в Гърция. Финансовата издръжливост на наемателите, които търсят имот в Атика, е на път "да се счупи", а причината е бързото покачване на наемните цени през последните години. На този фон заплатите не успяват да отговорят на темпото.

От 2017 г. до 2022 г. средното увеличение на наемите в Атика е достигнало 35%, докато районите с много голямо търсене в северните и южните предградия и в центъра на Атина дори са отбелязали повишения от 45% или 55%. Това показват данните на агенциите за недвижими имоти, цитирани от гръцкото издание на в. Kathimerini.

Според анализ, изготвен от компанията Recognyte, средната наемна цена в Атика днес е 684 евро на месец, или годишен разход от 8208 евро.

За сравнеие средният деклариран доход на глава от населението в Атика е 23 430 евро, което означава, че наемател, който живее сам, ще трябва да дава 35% от дохода си, само за да покрие разходите за наем.

Като цяло, според добрите практики наемът не трябва да надвишава 30% от дохода на домакинството.Трябва да се има предвид, че повечето наематели са млади хора, чиито доходи са доста под 23 430 евро, или по-малко от 2 000 евро на месец. За тях остава почти мираж да наемат жилище на добра цена, което да не споделят със съквартирант.

Спекулации в някои райони на Гърция качиха цените на имотите с над 30%

Спекулации в някои райони на Гърция качиха цените на имотите с над 30%

Явлението става още по-очевидно, на фона на по-малко налични имоти за продажба, а търсенето е голямо

Междувременно жилищният пазар в Атина е свидетел на скокове на цените от над 30% на годишна база през второто тримесечие на 2023 г. Това показват данни на агенцията Spitogatos Insights в отделни райони на Атика. В предградие Илион например е имало 32% увеличение на средната офертна цена в сравнение с второто тримесечие на миналата година.

Както money.bg наскоро средната цена през тази година е 1830 евро на кв.м от около 1385 евро/кв.м. само преди 12 месеца.