Цените на жилищата в България продължават да растат, но темпото се забавя сериозно, показва последният доклад на консултантската Knight Frank за третото тримесечие на 2017 г.

Такава е тенденцията и в цял свят, като в останалите държави забавянето е още по-сериозно. Така страната ни се изстрелва с шест места напред и вече е десета по ръст на цените.

През третото тримесечие на 2017 г., спрямо предходното, поскъпването е от 2,4%. Ръстът спрямо миналата година е 8,6%.

Основният извод от това тримесечие в световен мащаб е забавянето на ръста. Общо, индексът от 56 държави записва повишение от 5,1% спрямо година по-рано, докато през предходното тримесечие растежът бе 6,3%. Това е и най-бавното темпо на повишение от началото на 2016 г.

През 12-те месеца до септември т.г. в почти 90% от следените държави цените са се повишили. Но през последното тримесечие около половината записват забавяне. И промяната е най-видима в първите места в таблицата - 13 от 15 държави отчитат охлаждане.

Исландия продължава да е лидер по повишение на цените, приключвайки годината до септември с 20,4% ръст - по-ниско от отчетените 23,2 процента през миналото тримесечие. Хонконг расте със 17,5%, а Чехия - с 13,2 процента.Най-голямото разместване в таблицата е при Нова Зеландия, която от десета позиция, се срина на 27. Причината е в промяната на законите в страната, които явно успяват да постигнат желания ефект.

За първи път е включена Саудитска Арабия, която записва 5,4% понижение спрямо година по-рано. Добри новини могат да последват за Гърция, която е все по-близо до обръщане на тенденцията на понижение.

С колко поскъпнаха жилищата по света и къде е България?

С колко поскъпнаха жилищата по света и къде е България?

Данните на Knight Frank