Почти 900 000 свободни жилища (897 968) са регистрирани като неизползвани, т.е. подходящи за отдаване под наем или продажба (или разрушаване) в Гърция. Това става ясно от преброяването на Гръцката статистическа служба. Това представлява цели 14% от общия фонд на Гърция от 6 371 901 жилища.

Стотиците хиляди празни жилища в Гърция теоретично биха могли да осигурят решение на високите наеми и жилищния проблем като цяло, пред който страната е изправена през последните години, пише в. Kathimerini.

От тези цифри обаче не става ясно колко от тези имоти наистина са неизползваеми и биха могли да бъдат отдадени сравнително бързо, и колко апартаментите и сградите, чието усвояване ще бъде трудно.

Според Института за изследване и социална промяна Eteron в Гърция е отчетено едно от най-високите нива на празни жилища в Европа, особено в в градските центрове.

"През 2011 г. процентът на свободните жилища в Атина е 31%, в Пирея 28% и в Солун 28,2%. Броят на свободните апартаменти в Атика се е увеличил със 77% през 2011 г. в сравнение с 2001 г. и достига 132 000 жилища. Големият брой празни жилища в градските центрове и неусвояването на наличния сграден ресурс е проблем, още по-голям е той в светлината на жилищната криза", отбелязват от института.

Според правителствени данни, публикувани от министъра Акис Скерцос, 750 000 имота са декларирани пред данъчните власти като празни/затворени. Според Eteron основните причини са, че собствениците не искат да бъдат обременени с проблеми, свързани с наемането (лошо сътрудничество с наемателите, неизпълнение на наема, нужда от поддръжка и т.н.) или, че имотите имат много наследници. Освен това много активи не могат да бъдат наети, защото са в лошо състояние и собствениците им не могат или не желаят да инвестират в поддръжка или ремонт.