Ако продължи този темп на нарастване на цените, най-вероятно след около две години, дори и да нямаме криза със спад на стойностите, ще имаме задържане на цените на пазара, спад на броя на сделките и труден пазар на имоти. На това мнение е управителят на "Кредит Център" Тихомир Тошев.

Експертът прогнозира, че поскъпването на жилищата ще продължи и през следващата година, като ръстът ще бъде между 5 и 8 на сто. Той обаче посочва, че това се отнася само за големите градове в страната.

"Не трябва да забравяме, че пазарът е жив в десетте най-големи града на България, а в останалите населени места е надолу и ценово, и като брой сделки", заяви той в ефира на BloombergTV България.

Тошев е на мнение, че у нас въпреки ръста на цените все още не може да се говори за имотен балон и за надценяване на имотите.

"Факт е обаче, че темповете на ръст са притеснителни и не трябва да забравяме това, което се случи в периода 2005 - 2008 година, когато всяка година цените нарастваха с между 15 и 25%, което доведе и до криза, която ги свали с 30% и имахме много дълъг период почти замрял пазар на имоти", казва още той.

Все пак специалистът е на мнение, че в момента купувачите обмислят много по-добре сделките си.

"Масовият купувач в момента е доста разумен. Той се информира, знае средните цени за района, в който иска да купува, и не е склонен да плаща по-висока цена", посочва той.

"Появи ли се качествен имот на добра цена в момента той се реализира врамките на дни", завършва Тошев.