Над 20 000 имоти от всякакъв вид ще излязат на гръцкия пазар през следващите години, или чрез директни продажби, или чрез аукциони, което ще има очевиден ефект върху цените, пише местният вестник Kathimerini.

Очакванията засягат имоти, които са били използвани като обезпечение за кредити, които по-късно не са били погасявани, и са вече продадени или ще бъдат продадени на инвестиционни фондове и групи като Apollo Global Management, Bain Capital и Centerbridge Partners. Някои от тях вече са на пазара, посочва още изданието.

Bain Capital направи първите си продажби през юли и вече е събрала €35 милиона от няколко сгради. Инвестиционната група придоби портфолиото на Amoeba за €430 милиона. То включва около 2 300 сгради.Apollo също е активна на пазара, като направи първите продажби, след като купи портфолиото на Jupiter за €337 милиона, в който влизат 1 700 имота на стойност до €500 милиона. Около 40 процента от него са жилищни сгради, а останалите търговски и десетки хотели.

Гърция премахва ДДС върху имотните сделки

Гърция премахва ДДС върху имотните сделки

Мярката ще е в сила три години и ще важи за сгради, построени през последните 14 години, ако все още не са намерили купувач