В опит да даде сила на бавния пазар на имоти в Гърция, да увеличи инвестициите и да подкрепи строителния сектор, премиерът Кириякос Мицотакис съобщи, че ще освободи от плащането на данък добавена стойност имотните сделки за жилища, чиито лицензи са издадени след 2006 г., предава местният Kathimerini.

"С други думи, новото строителство, както и жилищата, построени през последните 14 години и все още не продадени, са освободени от данък добавена стойност", заяви той в реч, в който очерта визията си за "поне следващите четири години". Тя включва и реформи, които ще привлекат нови инвестиции и фискална политика, водена от намаление на данъци и действия в банковата система, които да намалят лошите кредити.

Планът, подчерта той, трябва да подкрепи средната класа, която той описа като гръбнак на обществото. Той изрази и уверение, че целта за първичен излишък от 3,5 процента, която бе поставена от предшвественика му Алексис Ципрас, ще бъде намалена от 2021 г. "Казахме, че ще започнем дискусия с нашите партньори за излишъка през 2021 и 2022 г. Това ще стане през 2020 г., когато вече сме върнали доверието към страната", каза той.

Идеята за премахване на данък добавена стойност при жилищни сделки се появи и в България. Тя бе предложена от Националната асоциация на строителните предприемачи, а целта бе за подобряване на достъпността на жилищата на горещи пазари, като София. Предложението е от плащане на ДДС да бъдат освободени младите семейства, които закупуват първото си жилище. Засега обаче реакция от политиците няма.

В южната ни съседка новите управляващи обещаха и намаляване на местния данък върху жилищата с до 30 процента през следващите няколко години.

Цените на имотите в Гърция растат с невиждан от 12 години темп

Цените на имотите в Гърция растат с невиждан от 12 години темп

Най-сериозно е повишението в Атина