Възстановяването на имотния пазар в Гърция набира скорост и през второто тримесечие на 2019 г. цените бележат най-силното си увеличение от над 12 години, показват данни на централната банка, цитирани от Reuters. Ръстът е подпомогнат от икономическото развитие и възобновения чуждестранен интерес.

Имотите отговарят за огромна част от богатството на хората в Гърция, където около 80% притежават поне едно жилище.

Цените на апартаментите растат със 7,7 процента през трите месеца до края на юни, в сравнение с година по-рано. През първото тримесечие ръстът бе 1,3 процента.

В Атина повишението е 11,1 процента. Там платформите за споделяне като Airbnb и програмите "златна виза" са изключително популярни, коментира агенцията.

Апетитът към гръцките имоти е толкова голям, че сделките ще стигнат €3 милиарда през 2019-а

Апетитът към гръцките имоти е толкова голям, че сделките ще стигнат €3 милиарда през 2019-а

Ако покупките продължават да се растат със същите темпове, както през първото тримесечие

Между 2008 г., когато започна дългата рецесия, и 2017 г. цените паднаха с цели 42 процента.

Тенденцията за възстановяването им се вижда и на пазара на офиси, които поскъпват със 7 процента през миналата година.

"Цените на жилищата се покачват с 3,5 процента на тримесечна база и това е 7-мото поредно тримесечие на растеж. На годишна база, това е най-голямото поскъпване от 12 и половина години насам", заяви Никос Магинас, икономист в централната банка.

Повишение се отбелязва във всички пазарни сегменти - включително нови и стари апартаменти - както и във всички региони, макар в столицата растежът да е най-бърз.