Въпреки притесненията и недоволството на голяма част от гръцките граждани, апетитът към имотния пазар в страната продължава да расте с рекордни темпове и през 2019 година. 

Потокът на чуждестранен капитал за закупуването или строежа на нови жилища в южната ни съседка е отчел годишен ръст от 130% през първото тримесечие на годината, показват последните данни на Bank of Greece.

Основният интерес към сектора в страната идва от руски и турски граждани.

Ако темпът на растеж се запази и през следващите три тримесечия, общо чуждестранните вложения в имоти в Гърция ще стигне 3 милиарда евро, което е нов исторически връх за местния пазар, пише Kathimerini.

Инвеститорите в имоти се връщат в Гърция. Сделките са скочили със 172% за година

Инвеститорите в имоти се връщат в Гърция. Сделките са скочили със 172% за година

Най-голям интерес има към Атина и към луксозните курорти в страната

През 2018 година ръстът беше в рамките на 172% до общо 1,3 милиарда долара. Близо половината от тях или 655 милиона евро са били чуждестранни инвестиции в имоти, а останалата част са били вложения в развитие и обновяване на жилища.

За сравнение година по-рано покупките на чуждестранни граждани в сектора са били в рамките на 300 милиона евро.

Основен двигател на растежа на гръцкия имотен пазар са очакванията за възвръщаемост от инвестициите в краткосрочен план при отдаване на жилищата за краткосрочен наем.

Също така той е свързан с програмата за "златна виза" в южната ни съседка. Тя позволява на хора на държави извън Европейския съюз да получат гражданство, като едно от условията е да закупят имот в страната настойност от поне 250 000 евро.

До момента към началото на юни 4645 души са кандидатствали по тази програма.