Гръцкото правителство от 31 март ще увеличи минималната сума, която гражданите на държави извън ЕС трябва да инвестират в недвижими имоти, за да получат петгодишно разрешение за пребиваване в републиката, т.е. т.нар. "златна виза". Това съобщават от Министерството на финансите на страната.

Според изявлението на ведомството, минималната стойност на закупените недвижими имоти в столичния регион, на Миконос, в Солун и Санторини, както и на островите с население над 3100 човека - според новите правила - ще бъде 800 хиляди евро, а в останалите части на страната - 400 хил. евро.

Досега гражданите от 3-ти страни трябваше да плащат за "златна виза" суми, започващи съответно от 500 хил. евро и 250 хил. евро. Площта на закупения в Гърция недвижим имот с цел получаване на"златна виза", трябва да бъде най-малко 120 квадратни метра.

Срокът на "златната виза" може да бъде удължаван за нови петгодишни срокове, докато въпросният имот е собственост на гражданина на третата страна, уточняват от гръцкото министерство на финансите.

Закупеният от притежателя на "златна виза" имот може да се отдава под наем. Обаче, ако имотът е жилищен или е преустроен в такъв, тогава той не може да се използва като централен офис или офис на клон на компания. В този случай на собственика му ще бъде наложена глоба от 50 хиляди евро и разрешението му за пребиваване в Гърция ще бъде отнето.

 За 10 години над €5,5 милиарда са се влели в пазара на недвижими имоти с програмата „Златна виза“ в Гърция

За 10 години над €5,5 милиарда са се влели в пазара на недвижими имоти с програмата „Златна виза“ в Гърция

99% от инвеститорите в програмата купуват имоти в страната с цел да си осигурят разрешение за пребиваване