Пазарът на жилища възвръща активността и обемите си отпреди обявяването на извънредното положение и в момента няма предпоставки за понижаване на цените на имотите, коментира Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи. По думите му факторите за спад не са налице - няма понижение на цените на строителните материали, нито на работната ръка по строителните обекти. Банките не са спирали финансирането на ипотечните кредити, макар да са повишили изискванията към кредитополучателите.

"Строителните инвеститори реагираха бързо и адекватно на условията за по-голямо самоучастие при жилищните заеми, като своевременно промениха схемите си на плащане, поемайки част от тежестта на клиентите в началния етап на покупката. Те изискват между 10% и 20% от сумата при подписване на предварителен договор, а останалата част при Акт 15 или Акт 16", пояснява Георги Шопов.

Раздвижването на пазара се усети още с първото затопляне - около средата на април. Пазарната активност започна да се възстановява, за което говори нарастващият брой запитвания за покупка на имоти. Започнаха да се правят все повече присъствени огледи, без които трудно би се стигнало до сделки. Това се обяснява, освен с желанието на хората да излязат от домовете си след толкова време на изолация, но и със стремежа им да инвестират натрупаните средства в доходоносен имот. Освен това, инвеститорите дадоха уверение, че разполагат с нужните материали и финансиране, за да продължат строителния процес. Много обекти отбелязаха значителен напредък и някои дори бяха въведени в експлоатация.

"Въпреки че очакванията на купувачите в момента са цените на имотите да спаднат, в общ план това не се отчита. Цените на жилищата в България все още стоят съвсем достъпно спрямо голяма част от европейските градове, където много от хората живеят под наем през целия си живот. Това накара българина да се замисли все повече за бита си у дома. През последните няколко години жилищният сегмент у нас е в непрестанен подем - и като брой сделки, и като ценови нива, на които се реализират имотите. Въпреки наложените ограничения през последните месеци, пазарът никога не спирал напълно. Немалко сделки, започнати преди извънредната ситуация, предстои да бъдат приключени. Изолацията сякаш накара хората да преосмислят живота си между четири стени. По време на престоя си у дома, бяха натрупани мисли и желания, които впоследствие се превърнаха в действия", допълва още Шопов.

Малък процент от хората влагат парите си в акции, фондовите борси не са разпространени у нас, а всяка бизнес инвестиция изисква много труд и грижа, а и крие риск, посочва строителният предприемач. Имотите са доказали в исторически план, че са добра защита срещу инфлацията, доъпва той. И макар в момента последната да не е заплаха, ускоряването ѝ рано или късно ще се случи.

В този ред на мисли, инвестицията в недвижим имот отдавна се смята за една от най-сигурните инвестиции - независимо дали вложението е с цел придобиване на собствено жилище или последващо отдаване под наем или продажба. А и психологията и културата на българина е ориентирана към притежаване на собствено жилище както за себе си, така и за децата си. Въпреки че за мнозина купувачи все още водеща е цената при покупката на имот, все повече хора ги привличат качествените и високостойностни имоти. А това зависи изключително много от качеството на използваните материали. Инвестицията в качествен имот е най-доброто вложение. То дава гаранция за дълга експлоатация, сигурност и комфорт. Цената не бива да е определяща при такава инвестиция, защото след време евтините имоти ще се окажат много по-скъпи.

В заключение можем да обобщим, че имотният пазар в момента е добре балансиран, казва Шопов. Не се наблюдава прекомерно завишаване на цените на имотите, поради което не може да се очаква и спад. Факторите, определящи понижение не са налице - няма спад в цените на строителните материали, нито на работната ръка по строителните обекти. Банките не са спирали финансирането на ипотечните кредити, нито се наблюдава драстично намаляване на доходите. Въпреки че епидемията от COVID - 19 наложи промени в различни отрасли от икономиката, пазарът на недвижими имоти не е от тях. Все още най-сигурната инвестиция за парите, които влагат хората, остава качественото строителство.