Шато за стотици милиони се оказа в ръцете на френските власти след смъртта на последния му собственик - покойният руски олигарх Борис Березовски.

Луксозният имот ще бъде управляват от държавата, след като съдът отхвърли опита на кредиторите му да отменят заповедта за конфискация. По този начин с имението за 122 милиона долара, намиращо се на Френската Ривиера, сега ще се разпореждат френските власти.

Със съдебното решение представителите на кредиторите, включително милиардерът Роман Абрамович и руската авиокомпания "Аерофлот" загубиха шанса да получат обратно шатото, което беше конфискувано като част от отделен иск за пране на пари, пише Bloomberg.

Березовски, наричан някога Кръстникът на Кремъл, беше един от първите и най-известни руски олигарси преди да започне да губи от богатството и властта си след изборите в Русия през 2000 година. След смъртта си през 2013 година той остави дългове на стойност от около 296 милиона паунда или 419 милиона долара.

Компанията "Аерофлот" е с най-големи претенции към имота във Франция. От авиопревозвача твърдят, че Березовски е "присвоявал огромни суми" докато е управлявал дружеството.

Преди години Роман Абрамович беше приятел и съюзник на Березовски. Това обаче се промени след спор между двамата за петролната компания "Сибнефт", прераснал в едно от най-големите граждански дела, водени някога във Великобритания. Сега Абрамович има претенция към шатото на стойност под 1 милион долара.

Луксозният имот има директен излаз на морския бряг и е разположен на повече от 100 000 квадратни метра. Според изчисленията на брокера Александра Конъли към днешна дата шатото е оценявано на поне 100 милиона евро или 122 милиона долара.