С 40% за година поскъпнаха имотите на територията на Стара Загора. Това каза пред БНР Бисер Орлов, председател на Регионалната структура на Национално сдружение "Недвижими имоти" и собственик на една от големите брокерски компании.

"Причина за поскъпването е увеличеното търсене. А причината за по-голямото търсене пък е в несигурното време и в стремежа и желанието на българина да защити парите си", коментира Орлов.

По думите му, най-предпочитани остават "тристайните апартаменти", включващи хол (всекидневна), спалня и кухня.

Интересен момент, който се наблюдава сега на пазара е, че цената за подобни жилища с централна локация се е изравнила с тази на апартаменти, които се намират в кварталите, с изключение на "Зора" и "Кольо Ганчев". Като причина, специалистът посочва подобрената инфраструктура, в резултат на което за клиента вече е без значение дали имотът му ще се намира в центъра или в периферията на града.

Build to Rent навлиза у нас като алтернатива на традиционната инвестиция в къщи и апартаменти

Нов вид имоти стават все по-популярни у нас, какво е различното при този вид строителство

Какви са средните продажни цени и наеми на средно висок и висок клас жилища

"Купуват всякакви хора, но като че ли като профил на най-честия клиент може да се каже, че това са купувачи на възраст между 30 и 40 години, с добро образование. В повечето случаи, освен имота, решаващи за сделката се оказват и прилежащите и общите части, за които потенциалните нови собственици също искат да са в добро, дори отлично състояние", сподели Орлов.

Интересна тенденция по отношение на така наречените "градски имоти" е и фактът, че вече се търсят и големи жилища - с над 70-80 квадратни метра застроена площ. Тук, според специалиста, повишеното търсене се обяснява и с пандемията - мерките за ограничаването й са накарали хората да преоценят стойността на пространството.

С 40, дори с 50 процента, спрямо миналата година, са нараснали цените и на селските имоти в близките около Стара Загора малки населени места.

70 000 евро за вила на село, вече не е скъпо

Къща на село вече струва, колкото малък апартамент в голям град

Търсят се къщи с ток и канализация, които почти не се нуждаят от ремонт

"Освен традиционните локации северно от града - като Борилово, Казанка, Сулица, Пъстрово и др, сега клиентите купуват и Могила, Калояновец, Християново", посочи Орлов.