Нов вид имоти започнаха да се строят у нас. Това става ясно от най-новия анализ на консултантската компания Colliers за развитието на пазара на имоти в България. 

"Предвид тенденциите в Централна и Източна Европа, най-вече в Полша и Чехия, с интерес се следи развитието на инвестиционния пазар на жилища под наем (built to rent)."

70 000 евро за вила на село, вече не е скъпо

Къща на село вече струва, колкото малък апартамент в голям град

Търсят се къщи с ток и канализация, които почти не се нуждаят от ремонт

По дефиниция Build to Rent (BtR) е термин за жилища, построени специално за отдаване под наем, обикновено дългосрочно. Управлението е професионално и се осъществява от собственика или от оператора на сградата.

"Този клас активи навлизат и в България, първите проекти са вече факт. В средносрочен план този все още неразработен пазарен сегмент е с добър потенциал за развитие", отбелязват от Colliers.

Какви са цените на имотите у нас?

71 лева за декар: Най-скъпата земя в Добричка област е черноземът в Генерал Тошево

Държавата отдава под аренда ниви в Добруджа. Какви са началните тръжни цени?

Най-ниски са цените в общините Тервел и Каварна

От анализа става още ясно, че средните продажни цени на средно висок и висок клас жилища остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г. Така апартамент с две спални струва средно между 180 000 - 230 000 евро; апартамент с три спални - между 240 000 и 300 000 евро; къща от редови тип - между 320 000 и 450 000 евро; с самостоятелна къща - над 486 000 евро.

Средните наемни цени на средно висок и висок клас жилища регистрират ръст от 8%, който се дължи на по-високите нива на търсене. Преместване на операциите на компании от Русия и Беларус, както и изтегляне на служители от Украйна, са основна причина за активността на наемния пазар през второто тримесечие на 2022 г. Средни наемни нива за апартамент с две спални са в диапазона 1000 - 1300 евро; на апартамент с три спални: 1400 - 1700 евро; а на къща - над 2150 евро.

Декар нива край Търговище струва средно 978 лева, най-скъпа е земеделската земя в Попово

Земеделската земя продължава да поскъпва, ето колко струва декар нива в Търговищко

Това е е със 7,5 процента повече в сравнение с предходната година

От Colliers отчитат още, че разликата между офертната и покупната цена се е стопила. Все по-често допълнителна отстъпка от офертната цена не се предоставя.

"Средните наемни цени в сегмента ще запазят стабилни позиции, а ръстът на продажните цени ще се забави", прогнозират още анализаторите на имотния пазар.