Над 15 000 декара земеделски земи от Държавния поземлен фонд в Добричка област ще бъдат предоставени под аренда за десет стопански години. Областната дирекция "Земеделие" обяви първата тръжна сесия за свободните площи за стопанската 2022-2023 г., предаде БТА.

За най-много ниви ще се наддава в община Крушари, където се предлагат общо 6120 декара при начална цена за аренда 61 лева на декар. Началната тръжна цена за чернозема е най-висока в община Генерал Тошево - 71 лева за декар като се очаква земеделските производители да вземат под аренда 4451 декара. Над 300 полета с обща площ 4411 декара ще бъдат разиграни в община Добричка при начална цена 66 лева за декар.

1 569 лева за декар: Земеделската земя в Североизточния район е най-скъпата в България

В този район на България декар земеделска земя е по-скъп от кв. м. на апартамент в голям град

Арендата в района достига 82 лева за декар

Най-ниски са цените в общините Тервел и Каварна - съответно по 31 лева и 38 лева за декар, но там са обявени само по няколко имота, за които на предходни търгове не са постъпили предложения. В крайморските общини Балчик и Шабла свободните земи за отглеждане на едногодишни полски култури също са малко като държавата иска от кандидатите за арендуване поне по 61 лева за декар.

70 000 евро за вила на село, вече не е скъпо

Къща на село вече струва, колкото малък апартамент в голям град

Търсят се къщи с ток и канализация, които почти не се нуждаят от ремонт

Търговете с тайно наддаване ще се състоят в дните между 25-29 юли и на 1-2 август, според обявения график за общините от областната дирекция "Земеделие".