Жилищният пазар в България е във върхова форма, като има голямо търсене както на имоти в нови сгради, така и на такива, строени преди повече години. Ако решите да продавате стария си апартамент, за да се преместите в нов, или смятате да се освободите от наследствено жилище, за да вложите пари в нещо друго, е добре да знаете няколко неща.

Ще ви се наложи да инвестирате в ремонт и освежаване, за да приведете жилището в по-приличен вид, с надеждата да получите по-добра цена за него. За да увеличите шансовете си за по-бърза продажба, трябва да се съсредоточите върху 3 основни стаи - кухнята, спалнята и банята, съветват експерти.

Те са смятани за ключови при продажбата на всеки жилищен имот, тъй като обитателите му прекарват най-много време именно в тях. Ето защо си заслужава да инвестирате допълнително време и пари, за да подобрите тези жилищни пространства.

Заложете на светлината

Постарайте се да изберете прости цветове, с които да увеличите максимално естествената светлина. Светлият имот винаги е по-приветлив за потенциалните купувачи.

Има още няколко дизайнерски трика и детайли, които ще променят всяка от трите ключови стаи.

Спалнята

В спалнята леглото трябва да е до стената, но да гледа към вратата. Добре е близо до него да има прозорец, за да влиза достатъчно естествена светлина. Така нещата изглеждат симетрични.

За стените е препоръчително да изберете светли цветове - бяло, сиво или светло бежово. Това важи и за подовата настилка. Добре е тя да е светла, независимо от какъв материал е.

Не пренебрегвайте малките подробности. Най-лесният начин пространството да изглежда по-отворено и по-малко претрупано е като изберете максимално дискретни и прибрани осветителни тела. Не е препоръчително да има висящи кабели и полилеи, сякаш сте в църква или дом от времето на социализма.

Банята

Когато се оценява интериорът, мнозина пренебрегват банята, тъй като я смятат за маловажна. Всъщност е точно обратното - тя е много важна, особено ако някой от потенциалните нови собственици е от женски пол. Банята е едно от местата, където започва/приключва деня ни, така че комфортът в нея е от ключово значение.

Използването на светли, неутрални цветове е още по-важно в банята, особено ако в нея няма естествена светлина. Тъмните цветове затварят оптически малките пространства, което ги прави по-неприветливи и трудно продаваеми.

Кухнята

Една от най-подходящите добавки за кухнята е поставянето на локално осветление под шкафовете, така че да има допълнителна светлина над мивката и плотовете. Тази промяна значително повишава удобството и крайна сметка влияе положително на цената на жилището.

Поставянето на подобно осветление не е скъпо, а създава усещане за допълнителна дълбочина и простор в кухнята. Друг бонус е, че локалното осветление харчи по-малко енергия и може да ви спести част от сметката за ток.